De kleine, bijna schattige groente dat een radijsje heet. Het is knapperig en heeft vaak een bijna pittige smaak. Ze worden niet alleen om hun smaak toegevoegd aan gerechten, maar ook vanwege de knapperige structuur.
Radijsjes zijn een uitstekende bron als het gaat om bijvoorbeeld vitamine C en een aantal mineralen. Maar hoeveel radijsjes per dag zijn gezond? In deze blog kijken we naar hoeveel je er kan eten op een dag en enkele andere dingen. Na het lezen van deze blog weet je alles dat je wilt (en moet) weten over radijsjes.
Hoeveel radijsjes kan ik eten?
Er is geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor radijsjes. Het is in ieder geval veilig om te zetten dat je er dagelijks een paar kunt eten, zonder problemen. Een portie van 100 gram is een goede hoeveelheid. Dit zou maar ongeveer 20 kilocalorieën bevatten en is dus absoluut geen aanslag op je dieet.
Maar, ook aan het eten van radijsjes zit een maar, wanneer je er te veel van eet. Te veel radijsjes kunnen namelijk leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, krampen en zelfs diaree. De stoffen en vezels in radijsjes zijn in eerste instantie juist helpend tegen problemen als obstipatie, maar als je er teveel van eet, krijg je juist andere problemen. Balans is key, willen we je daarom meegeven.
Hoe kan je radijsjes op een gezonde manier eten?
Er zijn verschillende manieren om radijsjes aan je dieet toe te voegen. Enkele voorbeelden zijn:
- in salades
- op een sandwich
- bij wraps
- als garnering op verschillende gerechten
- roosteren in de oven met wat olijfolie (de smaak wordt over het algemeen wat zachter)
Ter inspiratie volgen er drie recepten met radijsjes, waar de radijsjes op een van de bovenstaande wijzen zijn verwerkt.
Radijssandwich met avocado en hummus
Voor twee personen
Ingrediënten:
- 4 sneetjes brood
- 1 avocado, in plakjes gesneden
- 4 radijsjes, in plakjes gesneden
- 4 el hummus (wij kiezen voor naturel, maar met hummus met zongedroogde tomaat zou ook een goede optie kunnen zijn.
- Zout en peper naar smaak
- (eventueel wat groentechips)
Bereidingswijze:
- Rooster de sneetjes brood lichtjes in een broodrooster of in een grillpan met wat olijfolie.
- Besmeer elk sneetje brood met een eetlepel hummus.
- Leg de plakjes avocado en daar bovenop de radijsjes, op de hummus.
- Bestrooi met zout en peper naar smaak.
- Leg de overige sneetjes brood op de andere sneetjes en snijd de sandwiches diagonaal door. Met een prikker houdt je de sandwich bij elkaar.
Mocht je het wat luxer willen aankleden, dan zou je het bord kunnen garneren met wat groentechips. Dit geeft een leuke kleur aan het gerecht en is ook nog eens erg lekker.
Geroosterde radijsjes met olijfolie en zeezout
Voor twee personen
Ingrediënten:
- 1 bosje radijsjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
- 2 el olijfolie
- zeezout naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Leg de gesneden radijsjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.
- Bestrooi met zeezout.
- Rooster de radijsjes ongeveer 15-20 minuten in de oven, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Halverwege wil je de radijsjes even omschudden.
- Serveer warm als bijgerecht of laat ze afkoelen als snack.
De radijs heeft misschien een andere smaak dan verwacht, maar is zeker een aanrader om eens te proberen.
Radijssalade met honing-mosterddressing
Voor twee personen
Ingrediënten:
- een bosje radijs, schoongemaakt en in plakjes gesneden
- 1/4 rode ui, fijngehakt
- 1/2 komkommer, in kleine blokjes gesneden
- 2 el olijfolie
- 2 el appelazijn
- 1 el honing
- 1 tl dijonmosterd
- Zout en peper naar smaak
- (eventueel gerookte kip)
Bereidingswijze:
- Meng de gesneden radijsjes, rode ui en komkommer in een grote kom.
- In een aparte kom, meng de olijfolie, appelazijn, honing, mosterd, zout en peper tot een dressing.
- Giet de dressing over de salade en meng goed.
- Serveer de salade onmiddellijk als bijgerecht.
Mocht je de salade als hoofdgerecht willen eten, dan kan je bijvoorbeeld wat gerookte kip toevoegen en er eventueel een pasta salade van maken. Een andere, wat minder populaire optie is om witte rijst toe te voegen. Het zal je verassen wat voor smaakexplosie dat in je mond oplevert.
Gezondheidsvoordelen radijsjes
Het internet staat vol met gezondheidsvoordelen van radijsjes. Ze zouden helpen tegen van alles en nog wat, maar wat is er nou precies van waar?
Elk lichaam werkt anders en neemt bepaalde stoffen anders op. Elk van de stoffen heeft dan wel een vermeende werking op het lichaam, maar dat betekent dus niet dat dat er bij iedereen hetzelfde uitziet. We kunnen in ieder geval wel vermelden wat voor stoffen in radijsjes en waar deze goed voor zouden moeten gaan. Of dat bij jou ook die gezondheidsvoordelen oplevert, is aan jezelf om te ontdekken. Voedingsstoffen in radijsjes zijn:
- Vitamine C: draagt bij aan de versterking van het immuunsysteem.
- Kalium: heeft een bloeddruk verlagende werking en draagt bij aan het behouden van de juiste vochtbalans in het lichaam.
- Vezelrijk: mensen eten over het algemeen te weinig vezels en radijsjes bevatten er juist veel van. Vezels zouden moeten bijdragen aan het optimaliseren van de spijsvertering.
- Anthocyanen: kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
- Hoog watergehalte: in zekere zin zijn radijsjes net als komkommers, gezien beide ontzettend veel water bevatten. Omdat radijsjes ook nog eens vezels bevatten, raak je er snel vol van. Het helpt dus bij het minderen van eten, mocht dit een probleem in je dieet zijn.
We hebben nu ‘maar’ vijf van de vermeende gezondheidsvoordelen van radijsjes benoemd. In hoeverre dit bij iedereen zo werkt en of dit goed bijdraagt aan je algehele gezondheid, laten we in het midden. Een gevarieerd dieet, met onder andere radijsjes in plaats van een dieet met slechts radijsjes, blijft natuurlijk belangrijk.
Conclusie
Radijsjes zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels en bevatten weinig calorieën. Bovendien zijn ze veelzijdig en kunnen ze op verschillende manieren worden gegeten, zoals in salades, op sandwiches en geroosterd als snack. Door radijsjes aan je dieet toe te voegen, kun je profiteren van al hun gezondheidsvoordelen en genieten van hun heerlijke smaak.