De geneeskracht van asperges

Asperges zijn een populaire groente die vaak wordt gegeten tijdens de lente, wanneer ze volop in het seizoen zijn. Deze knapperige stengels zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. In deze blogpost zullen we bespreken waarom asperges zo goed zijn voor onze gezondheid en hoe je ze op verschillende manieren kunt eten.

Voedingswaarde van asperges

Laten we beginnen met de voedingswaarde van asperges. Asperges bevatten veel vitamines en mineralen die goed zijn voor de gezondheid. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die in asperges voorkomen:

  • Vitamine K: Asperges zijn een van de rijkste bronnen van vitamine K. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling en helpt bij het behoud van een gezonde botmassa.
  • Foliumzuur: Asperges bevatten een hoog gehalte aan foliumzuur, een B-vitamine die belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.
  • Vitamine B1 (thiamine) en vitamine B2 (riboflavine): Deze B-vitamines helpen bij de stofwisseling en ondersteunen het immuunsysteem.
  • Vitamine C: Asperges bevatten vitamine C, een antioxidant die helpt bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen.
  • Kalium: Asperges bevatten een hoog gehalte aan kalium, een mineraal dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk en de hartslag.
  • Magnesium: Magnesium is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de botten en tanden en helpt bij de stofwisseling.
  • Fosfor: Fosfor is een mineraal dat helpt bij het behoud van een gezonde botstructuur en is betrokken bij de stofwisseling.

Daarnaast bevatten asperges ook lage hoeveelheden van andere mineralen zoals ijzer, calcium, natrium, en zink.

Een bron van vezels

Asperges zijn ook een goede bron van vezels, waardoor ze kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Vezels helpen bij de afvoer van afvalstoffen en kunnen de stofwisseling verhogen. Asperges bevatten ook inuline, een prebiotische vezel. Deze vezel kan helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid en het verhogen van de opname van mineralen, zoals calcium en ijzer.

Verschillende manieren om asperges te eten

Er zijn veel manieren om asperges te eten. Ze kunnen worden gegeten als een bijgerecht, bijvoorbeeld gekookt met een beetje zout en boter, of gegrild met een beetje olijfolie en knoflook. Asperges zijn ook een populaire ingrediënt in salades, soepen en pastagerechten. De jonge, dunne stengels zijn heerlijk in salades, terwijl de dikkere stengels geweldig zijn in soepen en pastagerechten.

Asperges zijn ook een geweldige groente om te blancheren. Hierdoor behoudt de groente haar knapperige textuur en krijgt het een subtiele smaak. Hierna kun je de asperges bijvoorbeeld combineren met een lekkere saus zoals bijvoorbeeld een saus van yoghurt, mayonaise of een mosterdsaus. Ook kun je de geblancheerde asperges serveren met een gebakken ei of een gegrilde vis.

Asperges zijn ook een geweldige groente om te roosteren. Rooster de asperges in de oven met een beetje olijfolie, knoflook en kruiden naar smaak. Dit geeft de asperges een heerlijke smaak en textuur.

Asperges zijn een gezonde en veelzijdige groente die een lekkere toevoeging is aan je dieet. Probeer ze te eten tijdens de lente wanneer ze volop in het seizoen zijn voor de beste smaak en voedingswaarde. Asperges zijn een gezonde keuze voor een gezonde voeding, maar mensen met gewrichtsontstekingen en nierproblemen moeten overleg plegen met een arts voordat ze asperges eten.

Kcal van asperges

Asperges bevatten weinig calorieën. Ongeveer 100 gram asperges bevat slechts 20 calorieën. Dit maakt asperges een geweldige keuze voor mensen die op hun calorie-inname letten of die proberen af te vallen. Omdat asperges een lage energiedichtheid hebben, betekent dit dat je een grote hoeveelheid van de groente kunt eten zonder veel calorieën binnen te krijgen.

Houd er wel rekening mee dat de bereidingswijze van de asperges de calorie-inhoud kan veranderen. Als je asperges bijvoorbeeld bakt in boter of olie of serveert met een vette saus, zal de calorie-inhoud van de groente hoger zijn dan wanneer je de asperges gekookt eet met een beetje zout.

Egyptenaren kweekte asperges om zijn medicinale eigenschappen

Er is inderdaad bewijs dat de oude Egyptenaren asperges kweekten en gebruikten voor hun medicinale eigenschappen. Asperges werden beschouwd als een krachtige natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen.

De Egyptenaren geloofden dat asperges diuretische eigenschappen hadden en gebruikten de groente om de urineproductie te verhogen en om te helpen bij problemen met de nieren en de blaas. Asperges werden ook gebruikt om te helpen bij problemen met de spijsvertering, waaronder constipatie en gas.

Daarnaast werd asperges ook beschouwd als een natuurlijk afrodisiacum en werd het gebruikt om de seksuele functie te verbeteren. Er zijn bewijzen dat de Egyptenaren asperges gebruikten om de libido te verhogen en om te helpen bij problemen met de reproductie.

Total
0
Shares
Ook interessant