Natuurlijke bloedverdunners

Wellicht ben je de 50 gepasseerd en krijg je te maken met een aantal kwaaltjes. Een veelvoorkomende kwaal is het krijgen van bloedstolsels. Geen paniek! Er valt genoeg aan te doen.

Om verschillende redenen kan je, wanneer de aandoening officieel is vastgesteld door een dokter, er vanaf willen zien om aan de medicijnen te gaan. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke bloedverdunners, die zaken als bloedstollingen helpen tegen te gaan. In deze blog gaan wij in op verschillende alternatieven.

Let op: start alleen met dit soort middelen na overleg met een (huis)arts. Zoals alles, brengt ook het gebruik van natuurlijke bloedverdunners een aantal risico’s met zich mee.

#1 Knoflook: meer dan alleen een smaakmaker

Knoflook is een van de meest gebruikte kruiden ter wereld. Het heeft niet alleen een heerlijke smaak, maar heeft ook bloedverdunnende eigenschappen. Knoflook bevat allicine, dat bijdraagt aan het tegengaan van hart- en vaatziekten. Bovendien is het gebruik van knoflook(extract) aangetoond als veilig, voor mensen die al verschillende medicijnen tegen bloedstolsel slikken. Goed voor jou en voor je gezondheid.

#2 Gember: niet alleen goed voor de spijsvertering

Gember is een populaire wortel, dat vaak wordt gebruikt voor de spijsvertering. Maar wist je dat gember ook een natuurlijke bloedverdunner is? Het bevat een stof dat de bloedcirculatie stimuleert en volgens sommige zelfs helpt trombose te voorkomen. Daarnaast kan gember ook helpen bij het behouden van bloeddruk. Dit komt door het hoge gehalte kalium dat in een gemberwortel zit.

#3 Kurkuma: niet alleen voor in de keuken

Met name in de Indiase keuken komt het kruid kurkuma veelal terug. Het heeft niet alleen een heerlijke smaak en mooie kleur, maar ook veel gezondheidsvoordelen. Kurkuma heeft als actief ingrediënt curcumine, dat een natuurlijke bloedverdunner is. Het heeft bovendien ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het voorkomen van bloedstolsels. Dit komt omdat de stof de klontering van bloedplaatjes tegengaat.

#4 Visolie: een gezonde bron van omega-3 vetzuren

Visolie is een rijke bron van omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezonde bloedsomloop. Omega-3 vetzuren hebben een goede invloed op de hersenfuncties. Daarnaast kan visolie ook helpen bij het verlagen van het vetgehalte in het bloed en het verminderen van ontstekingen.

#5 Vitamine E: meer dan alleen een antioxidant

Vitamine E is een belangrijke antioxidant die helpt bij het beschermen van onder andere cellen tegen schade. Maar het kan ook een natuurlijke bloedverdunner zijn. Het werkt doordat de vitamine de werking van bloedverdunnende medicijnen kan verhogen. Vitamine E kan worden gevonden in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, groene bladgroenten en avocado’s.

#6 Kaneel: niet alleen voor op de appeltaart

Hmm, appeltaart met kaneel. Kaneel wordt geregeld gebruikt om zoete gerechten op smaak te brengen. Maar wist je dat kaneel ook een natuurlijke bloedverdunner is? Kaneel bevat een stof, dat bloedcirculatie verbetert. Het kan daarom helpen bij het voorkomen van beroertes, hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten. Maar, kaneel staat ook bekend om gevaar. Herinner je de cinnamon challenge van een aantal jaar geleden nog?

#7 Donkere chocolade: een heerlijke traktatie

Donkere chocolade is niet alleen een heerlijke traktatie, maar het heeft eveneens de werking als een natuurlijke bloedverdunner. Het bevat flavonoïden, die de bloedvaten ontspannen en de bloedcirculatie verbeteren. Donkere chocolade, met lekker veel cacao, kan daarom helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Let er wel op dat je kiest voor chocolade met een hoog cacaogehalte, omdat dit meer flavonoïden bevat.

Bij alles geldt: less is more. Of althans, genoeg is genoeg. Alles waar ‘te’ voor staat is immers niet goed. Het woord van een dokter, die daadwerkelijk heeft gestudeerd om je het goede advies te geven, is leidend.

Gezond leven

Maar, hoewel de bovenstaande kruiden en andere stoffen kunnen bijdragen aan het kwaal dat bloedstolsels heet, is de beste remedie een gezond dieet.

Gezond eten is essentieel namelijk voor gezond lichaam. Want door het eten van gezonde voeding, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Een gezond voedingspatroon helpt niet alleen bij het voorkomen van bloedstolsels, maar ook van gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas en kanker.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is voeding die alle essentiële voedingsstoffen bevat, die ons lichaam nodig heeft, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Denk aan je energieproductie, weefselherstel en -onderhoud, spierontwikkeling en een goede werking van het immuunsysteem. Dat laatste is wel zo fijn, omdat je daardoor minder vaak ziek wordt en bent.

Een gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, magere eiwitbronnen en gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado’s en vette vis is key voor jou als persoon.

Voordelen

Gezonde voeding heeft naast het verlagen op de kans tot bloedstolsel nog meer verschillende voordelen. Een aantal voorbeelden hebben we op een rijtje gezet:

  • Spijsvertering: Een goede spijsvertering betekent het voorkomen van spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, diarree en prikkelbare darmsyndroom.
  • Energielevel: Een gezond dieet kan bijdragen aan het verbeteren van de energieproductie en het verminderen van vermoeidheid en uitputting.
  • Mentale gezondheid: Studies hebben aangetoond dat een dieet rijk aan groenten, fruit en volle granen kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.
  • Algehele gezondheid: En mocht je al het advies goed opvolgen, dan bevordert dat de algehele gezondheid en het welzijn van ons lichaam.

Conclusie

Er zijn verschillende natuurlijke bloedverdunners die een veilig en gezond alternatief bieden voor traditionele bloedverdunners. Houd in gedachten dat deze natuurlijke middelen niet hetzelfde effect hebben als traditionele bloedverdunners en dat het altijd belangrijk is om medisch advies in te winnen voordat je ze gebruikt. Dus als je bloedverdunners gebruikt of een bloedstollingsstoornis hebt, is het raadzaam om deze natuurlijke middelen niet te gebruiken zonder overleg met je arts.

Total
0
Shares
Ook interessant