Gezonder leven? Dit zijn de goedkoopste groenten

Met de huidige prijzen is het gaan naar de supermarkt geen leuk uitstapje. Van alles waar je naar kijkt, stijgt de prijs binnen de kortste ogenblikken. Je wilt gezond blijven eten, maar hoe doe je dat dan?

In dit artikel zullen we ingaan op een goed voedingspatroon. Ook gaan we in op seizoensgroenten en waar je de goedkoopste groenten kunt kopen. Wees een vriend voor je gezondheid én eigen portemonnee, dus lees gauw verder.

Gezond leven

Groenten zijn niet ieders favoriet, maar dat zou het wel moeten zijn! Ze bevatten namelijk talloze vezels, vitaminen en mineralen. Die voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde levensstijl.

Alles waar té voor staat is natuurlijk niet goed. Te veel van één soort groente zal dus niet per se bijdragen aan je gezondheid. Elke dag wortels eten omdat die zogenaamd goed zijn voor je ogen, zal je niet van je bril afhelpen.

Je wilt eigenlijk streven naar een zo breed mogelijk voedingspatroon, waarbij je alle goede stoffen in de juiste mate binnenkrijgt. Het voedingscentrum adviseert je ongeveer 250 gram groente (en 200 gram fruit) te eten. Zo weet je zeker dat je alles wat je nodig hebt binnenkrijgt.

Seizoensgroenten

Het mooiste zou natuurlijk zijn als je elke dag zo veel mogelijk de groente van het seizoen eet. Deze groenten zullen op dat moment namelijk het beste uit de verf komen. Met andere woorden: de kans is groot dat die groente het meeste bijdragen aan je gezondheid. Hier de meestvoorkomende groenten per seizoen op een rijtje:

  • Winter (december, januari, februari):  boerenkool, knolselderij, winterprei, witlof, wortels, spruitjes
  • Lente (maart, april, mei): andijvie, rabarber, prei, koolraap, bieten, bloemkool, selderij, broccoli, radijs
  • Zomer (juni, juli, augustus): sla, paprika, postelein, sperziebonen, witte kool, tomaten, courgette, komkommer, knolselderij
  • Herfst (september, oktober, november): artisjok, spitskool, courgette, venkel, witte kool, courgette, bleekselderij en paprika

Natuurlijk lopen de ‘grenzen’ niet zo strak door. Je kan veel groenten, zoals uien en aardappels, in Nederland het hele jaar door kopen. Dit komt omdat er ook een enorme import plaatsvindt in de groente- en fruitwereld. Bovendien heeft het klimaat ook duidelijke invloeden op de aanwezigheid van groenten.

Voorkeur, niet te vaak en vermijden

Groente is er te koop in allerlei soorten en maten. Om te voldoen aan de eisen van een gezonde levensstijl, worden sommige producten meer aangeraden dan anderen. Wij hebben het alvast voor je uitgezocht. Mocht je naar de supermarkt gaan, let dan op de volgende tips.

Voorkeur
Verse seizoensgroenten, groente(soep) uit blik of een pot (zolang het niet te gezouten is), diepvriesverpakking met alleen groenten (geen saus o.i.d.).

Vermijden
Groentechips (geen leuk nieuws, we weten het) en soep met veel zout.

Niet te vaak
Fruit- en groentesapjes en gepekelde groenten.

Goedkope groenten

Maar goed, hoe bemachtig je nu de goedkoopste groenten? Er is een aantal tips waar je op kan letten. Je streeft naar een beetje kwaliteit groente en niet de groentes die vanwege overmatige productie hun smaak verliezen. Tips zijn:

  • Tip 1: Koop groenten van het seizoen.
    Misschien zag je het al aankomen, maar dat is dan maar goed ook. Groenten die niet in Nederland kunnen worden geteeld omdat het verkeerde seizoen is, zijn over het algemeen een stuk duurder. Dit komt omdat die groenten dan geïmporteerd moeten worden. Het vervoer is duur en kost veel arbeid. Vandaar dat de prijzen nog weleens kunnen afschrikken
  • Tip 2: Ga naar de markt
    Hoewel dit niet van iedere markt is te zeggen, is op veel markten de groente goedkoper dan in de supermarkt. Soms moet je wat beter zoeken naar de mooiste groenten. Veel marktlieden kopen de groente voor een goedkoper prijsje in. Het gaat dan om groente die niet ‘mooi genoeg’ is, maar de smaak gaat er niet van achteruit!
    Bovendien is het zo dat de groentes aan het einde van de dag vaak weg gaan voor een kleiner prijsje, omdat de marktlieden er vanaf willen.
  • Tip 3: Snijd zelf je groente
    Het is wel makkelijk om machines je groente voor te laten snijden, maar het kost je wel wat. Voorverpakte en gesneden groentes zijn vaak een stuk duurder dan losse groenten.
  • Tip 4: Invriezen
    Is een groente goedkoop of in de aanbieding? Je kan best wat meer groente inslaan. Veel groentes kan je na blancheren namelijk invriezen. Zo heb je bovendien altijd wat op voorraad en heb je geen excuus om ongezonde keuzes te maken.
  • Tip 5: Bevoren groente
    Dit is niet dezelfde tip als hierboven. Ingevroren groente uit de supermarkt blijkt een stuk goedkoper te zijn dan verse groente. Er is bovendien niks mis mee. Let er natuurlijk wel op dat je niet groente met heel veel onnodige toevoegingen koopt.
  • Tip 6: Groente uit de buurt
    Als je in een wat landelijker gebied woont, is de kans groot dat er veel boeren zijn die een kraampje aan de weg hebben staan. Dus pak je fiets en ga er naartoe. De prijzen zijn redelijk. Verser krijg je het niet.
  • Tip 7: Buitenbeentjes
    Verschillende supermarkten bieden buitenbeentjes aan. Ook dit zijn groente die er wellicht niet zo mooi uitzien, maar wel goed smaken. Ze worden aangeboden voor een klein prijsje.
  • Tip 8: Gebruik alles
    Ook de steel van een broccoli kan je eten, evenals de schil van komkommers. Met de schil van citroen kan je een smaakmaker creëeren. Gebruik dus alles van je groente en gooi zo min mogelijk weg.
  • Tip 9: Eet gezond
    Beetje voor de hand liggend, maar al het eten wordt een stuk goedkoper, wanneer je alleen gezonde dingen koopt. Hoewel een zak chips goedkoop oogt, zullen al die ongezonde dingen wel redelijk veel geld innemen.

Al met al is de boodschap van dit artikel dat gezond eten in de huidige tijd nog steeds mogelijk is. Soms moet je wat meer moeite leggen in het zoeken van aanbiedingen of het vinden van de buitenbeentjes in de supermarkt, maar je zal zien dat dit verschil maakt. Dus, waar wacht je nog op. Zoek lekkere recepten op en ga gauw naar de winkel.

Total
0
Shares
Ook interessant