white sofa chair near fireplace

Zo kies je heel bewust voor een duurzame manier van wonen

Bij duurzaam wonen wordt vaak al snel gedacht aan het gebruik van zonnepanelen en bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie. Denk aan het isoleren van de spouwmuur, het vervangen van de bestaande ruiten en het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer. Duurzaam wonen kan nog eenvoudiger! Overweeg bijvoorbeeld ook eens de aanschaf van een moderne Quooker kraan, ter vervanging van de bestaande kraan in de keuken. Het voordeel van zo’n Quooker kraan is dat je van twee losse apparaten, naast de kraan is dat ook de waterkoker, naar één apparaat gaat. Het past bij het ontspullen en daarmee het duurzame leven wat veel huishoudens nastreven. Des te meer apparatuur je in huis gebruikt, des te vaker zal er iets vervangen moeten worden. Het zorgt voor een onnodige belasting van het milieu en klimaat. 

Kapotte apparaten repareren in plaats van vervangen 

Naast de mogelijkheid om losse apparaten te combineren in één nieuw apparaat, is een andere vorm van duurzaam wonen het repareren in plaats van vernieuwen van apparatuur. Denk aan een lekkende kraan in de badkamer of aan de gevel buiten. Het kan verleidelijk zijn om direct voor een nieuwe buiten kraan van Vervangingsmarkt.nl te kiezen. Interessanter is het echter om eerst te onderzoeken wat de lekkage veroorzaakt. Mogelijk is er slechts sprake van een gescheurd rubberen ringetje in de kraan. Door dit ringetje te vervangen zal de kraan mogelijk weer naar behoren functioneren. Dit is niet alleen voordeliger, maar ook heel duurzaam! 

Er zijn verschillende webshops waar je losse onderdelen voor huishoudelijke apparaten kunt bestellen. Pak de handleiding van het apparaat er vervolgens eens bij, om te kijken welk onderdeel je nodig hebt. In de handleiding vind je daarnaast instructies voor het vervangen van deze losse onderdelen. 

Investeer in kwaliteit in plaats van kwantiteit 

Nederland is volgens velen de laatste jaren verworden tot een consumptiemaatschappij. Een ontwikkeling waarbij men vaak kiest voor veel spullen van een lage kwaliteit, die tegen een scherpe prijs worden aangeboden. Het is bepaald niet duurzaam! Buiten het feit dat men deze spullen lang niet altijd nodig heeft, zullen ze relatief snel vervangen moeten worden als gevolg van schade of slijtage. Duurzamer is het om bewust te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Durf wat meer te investeren in losse producten. Je hebt er vaak meer plezier van en ze gaan langer mee. 

Total
0
Shares
Ook interessant