low angle photograph of the parthenon during daytime

Zeus in de Griekse mythologie

Zeus nam een speciale plaats in in de Griekse mythologie. Hij werd beschouwd als de oppergod en koning van alle goden en mensen. Zeus regeerde en hield iedereen in de gaten vanaf zijn berg Olympus. En vandaag de dag neemt de belangstelling voor deze godheid niet af. Alle nuttige informatie over Zeus vind je op onze site. Via een handige zoekinterface vind je snel interessante feiten over de god van de donder.

De macht eigenschappen van Zeus

In de mythologie van het oude Griekenland werd Zeus beschouwd als de god van de donder, de bliksem en de hemel. De dondergod was het opperhoofd van de Olympische goden. Elk attribuut gaf de god kracht en werd beschouwd als een integraal onderdeel van zijn imago. Attributen van zijn macht worden meestal bliksem, adelaar en schild genoemd.

Zeus wordt altijd geassocieerd met de bliksem, die hij in zijn handen houdt. De bliksem voor de donder schiep Cyclopen, die de god vrijliet uit de tartarus. In die tijd was er een oorlog om de macht tussen Zeus en zijn vader, Cronus. De bliksem diende in de handen van de dondergod als wapen, dat hij gebruikte in de strijd tegen de titaan. Volgens de legenden duurde de strijd enkele maanden, tijdens deze periode waren er donderslagen te horen en verscheen er bliksem aan de hemel. Historici geloven dat mensen op deze manier natuurverschijnselen probeerden te verklaren.

Het volgende symbool van macht was de adelaar. Volgens het geloof vliegt de adelaar hoger dan alle andere vogels en wordt hij daarom geassocieerd met de donderaar. De adelaar observeert iedereen vanuit de hoogte en niemand kan zich verbergen voor zijn blik, net zoals de god van de donder de wereld observeert vanaf zijn berg Olympus. Vaak wordt Zeus ook afgebeeld zittend in een strijdwagen getrokken door adelaars.

Het schild van de donderer vertegenwoordigt de woede en razernij van de Olympiër. Ook werd het schild in het oude Griekenland vaak de Aegis genoemd, een mythische cape van geitenleer. Het had magische beschermende functies. Volgens legendes werd de kop van de kwal Gorgon aan de aegis bevestigd om terreur te zaaien. Men gelooft dat Zeus de troepen op het slagveld met zijn schild bedekte en zo het ene leger angst inboezemde en het andere leger moed en verlangen naar de overwinning.

Een van de grootste daden van Zeus

De dondergod werd vereerd in het oude Griekenland en kreeg vele prestaties en overwinningen op zijn naam. Zijn eerste overwinning was op zijn vader.

Zeus wordt beschouwd als een Olympiër en een godheid van de derde generatie, vóór hem werd de wereld geregeerd door de Titanen. De dondergod was de zoon van de titaan Cronus en Rhea. Kronos was voorspeld dat zijn kind de titaan van zijn troon zou stoten. Cronus werd gek van woede en beval zijn vrouw om hem elk van hun geboren baby’s te geven. De heerser wilde koste wat het kost zijn macht behouden. Alle kinderen werden opgeslokt door de titaan en omdat ze onsterfelijk waren, groeiden ze binnen in Cronus. De kinderen werden van de wereld afgesneden. Dat was het lot van de vijf kleintjes. Zelfs de smeekbeden van hun echtgenoten hielpen niet.

Toen Rhea beviel van Zeus, besloot ze hem te redden. In plaats van een kind bracht ze de titaan een steen gewikkeld in een deken, maar Kronos merkte de truc niet en slikte de steen in. De kleine Zeus groeide op op het eiland Kreta. Toen het kind opgroeide en de waarheid over zijn geboorte leerde, besloot hij zijn vader van de troon te stoten en heerser over de wereld te worden.

Zeus ging op zoek naar metgezellen om de titaan te bestrijden. De Donderer overhandigde Cronus heimelijk een beker met nectarine, waarvan Cronus al zijn kinderen uitspuwde. De broers en zussen kozen de kant van de donderer en hielpen hem in zijn strijd met hun vader. Zeus riep ook de hulp in van de cyclopen, die bliksemschichten voor hem smeedden. De oorlog tussen de Titanen en de Olympiërs was verschrikkelijk en genadeloos. Zeus slingerde duizenden bliksemschichten naar de vijand en spuwde de verslagenen in Tartarus.

Waar komt de naam Zeus vandaag de dag voor?

Het beeld van Zeus heeft zijn intrede gedaan in de wereld van kunst en cultuur. Het mythische personage heeft kunstenaars geïnspireerd tot het maken van prachtige schilderijen en films. Kunstenaars als Veronese, G. von Ballet, Jean Engr en vele anderen hebben het beeld van de koning van Olympus in werkelijkheid omgezet. Antieke fresco’s zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, waaronder een afbeelding van het huwelijk van Hera en Zeus.

De naam van de donderaar wordt gebruikt in literaire werken. Er zijn ook meer dan dertig films en tekenfilms waarin de naam Zeus voorkomt. De populairste verfilmingen zijn “Jason and the Argonauts”, de miniserie “The Weapon of Zeus” (1991), waarin wetenschappers werken aan de theorie van het beheersen van de elementen, de animatieserie “Blood of Zeus” (2020), die vertelt over de confrontatie tussen goden en titanen. In 2022 kwam de film “Thor: Love and Thunder” uit, waarin Russell Crowe het beeld van Zeus op het witte doek vertolkte. De film kreeg veel positieve kritieken. Het beeld van de dondergod is vandaag de dag voor veel mensen interessant.

Meer mythen en interessante feiten over Zeus en andere Olympiërs vind je op onze website.

Total
0
Shares
Ook interessant