brown wooden fire place in front of white wooden door

Maak het gezellig en warm in huis met een houtkachel

In de koude wintermaanden is er niets gezelliger dan een knisperend vuur in een houtkachel. Je ziet ze dan ook steeds vaker. Zeker gezien de hoge elektriciteitsprijzen kan een houtkachel voor een heerlijke warmte zorgen in een kamer zonder dat de kachel in het hele huis brandt. Er zijn verschillende modellen en varianten houtkachels. Of je daarbij nu een voorkeur hebt voor moderne, traditionele of tijdloze interieurstijlen, het kan allemaal. Laat jouw interieur letterlijk en figuurlijk warmte uitstralen!

Vrijstaande houtkachel

De meest voorkomende houtkachel is de vrijstaande variant. De vrijstaande houtkachel is erg populair door zijn flexibiliteit bij het plaatsen van de kachel. Voor deze houtkachel is geen breekwerk nodig voor de installatie als dat niet gewenst is. De vrijstaande kachel kan gewoon voor een muur geplaatst worden waarbij enkel rekening gehouden hoeft te worden met een bepaalde afstand tot brandbaar materiaal. Vaak is het ook mogelijk om het rookkanaal aan de boven- of achterkant van de houtkachel aan te sluiten. Hierdoor ben je nog flexibeler in de keuze van de locatie.

Waar let je op bij het kopen van een houtkachel?

Je koopt niet zomaar een houtkachel. Je dient wel goed over een aantal factoren na te denken voor je eraan begint. Zo dien je eerst het doel te bepalen van de kachel: wil je het enkel voor de sfeer of ook echt als verwarming van de kamer? Daarnaast is de grootte van de kamer een belangrijke factor. Een kleine houtkachel in een grote kamer zal niet voldoende capaciteit hebben om de hele ruimte te verwarmen. Daarentegen zet je ook geen enorme kachel in een kleine woonkamer. En dan misschien nog wel het belangrijkste: zijn er al rookkanalen aanwezig in de woning waar de kachel op aangesloten kan worden? Zo niet, dan dien je de aanleg hiervan ook nog uit te voeren.

Open haard

Een houtkachel is iets anders dan een open haard. Maar een inzet houtkachel kan wel in de stookruimte van de open haard geplaatst worden. Er is geen breekwerk nodig om een inzethaard te plaatsen, want het gat is er al. Er hoeft enkel nog een kanaal geplaatst te worden voor de houtkachel warmte en gezelligheid kan verspreiden. Een inzethaard is eigenlijk de moderne variant van de open haard. Daarnaast is het een stuk veiliger en verbruikt minder hout. 

Inbouw houtkachel 

Nog een andere variant van houtkachels is de inbouwhaard. Dit lijkt hetzelfde als de inzethaard, maar een inbouw houtkachel wordt vaak gebruikt in situaties waarin je een compleet nieuwe haard wilt en een nieuwe muur of schouw plaatst. Hiervoor zijn er vaak wel verbouwingswerkzaamheden nodig om alles goed te plaatsen. Maar doordat de kachel in de muur wordt weggewerkt gaat het niet ten koste van de ruimte, zoals bij een vrijstaande kachel. Afhankelijk van de positie kan je het vuur in de inbouw houtkachel van meerdere kanten bekijken en dus ook van de warmte genieten.

Total
0
Shares
Ook interessant