left human palm close-up photography

Dit is wat uv-straling doet met je ogen

Iedereen die wel eens enige tijd in de zon heeft gezeten zonder zonnebrandcrème te gebruiken, weet wat het effect van direct zonlicht op de huid is. De huid verbrandt, met als resultaat een rode, pijnlijke plek. Het duurt vervolgens enige tijd voordat de huid zich volledig herstelt. Tegelijk loop je dan het risico op huidkanker en ook van volledig herstel is nauwelijks sprake, want de kwaliteit van de huid gaat met sprongen achteruit als je lichaam te vaak blootgesteld wordt aan direct zonlicht. De uv-straling in het zonlicht is de grote boosdoener. Stel je nu eens voor welke schade die straling in je ogen kan aanrichten!

Sneeuwblindheid

Veel mensen weten niet dat uv-straling slecht is voor onze ogen. Ook is bij velen niet bekend dat deze uv-straling ook aanwezig is op een minder zonnige dag. Wintersporters stellen zich vaak onbewust bloot aan hoge doses uv-straling, doordat een sneeuwrijke omgeving deze straling weerkaatst. Zo kan de hoeveelheid uv-straling die in je oog valt op de skipiste wel tien keer hoger zijn dan op een doorsnee zomerdag aan het strand. Het is dan ook niet voor niets, dat experts voortdurend blijven hameren op het gebruik van een skibril als je op wintersport gaat. Je loopt namelijk anders een groot risico om sneeuwblindheid op te lopen. De officiële naam van deze oogaandoening is fotokeratitis, maar het wordt ook wel als lasogen aangeduid. Na een paar dagen ben je meestal wel weer van de klachten af, maar fotokeratitis kan wel de opmaat zijn naar aandoeningen als staar en maculadegeneratie.

Staar en maculadegeneratie

Zowel staar als maculadegeneratie zijn oogaandoeningen die zich vooral op latere leeftijd openbaren. Staar komt relatief vaak voor en levert een wazig beeld op, doordat de ooglens veroudert en vlekken gaat vertonen, die het zicht verhinderen. Met een operatie kun je staar verhelpen. Maculadegeneratie is de veroudering van het netvlies, hiervan onder scheiden we een droge en een natte variant. Bij tijdige constatering van natte maculadegeneratie kun je de aandoening een halt toeroepen, voor droge maculadegeneratie (die heel geleidelijk ontstaat) bestaat nog geen goede behandelmethode. In elk geval kun je veel problemen voorkomen door gedurende je leven jouw ogen goed te beschermen. Sport je veel in de buitenlucht? Een goede sportbril met een 100% bescherming tegen uv-straling is dan zeker aan te bevelen. Bovendien ben je dan ook die hinderlijke schittering van zonlicht kwijt.

Total
0
Shares
Ook interessant