a car driving down a winding road in the mountains

Weet jij al hoe je afscheid eruit gaat zien? (waarom je daar nu al over na moet denken)

De kans is groot dat je er nog niet aan moet denken, vooral niet wanneer je nog jong bent: je eigen afscheid. De gedachte hieraan roept namelijk vaak gemengde gevoelens op. Toch realiseren de meesten van ons maar al te goed dat het onderdeel is van het leven. Daarom kun je daar het beste toch maar goed over nadenken.

Het plannen van je afscheid kan namelijk veel rust meebrengen. Dat is niet alleen voor jezelf het geval, maar vooral voor je nabestaanden. Zo kunnen zij het afscheid regelen zoals jij het had gewild op het moment dat het zo ver is. Het is raadzaam om hiervoor een uitvaartverzekering af te nemen. Waarom dat zo is en waarom het nadenken over je eigen afscheid een must is, lees je in dit artikel.

Duidelijkheid aan je dierbaren door wensen vast te stellen

Een van de grootste redenen om nu al te weten hoe je afscheid eruit komt te zien, is om je dierbaren te ontlasten. Het overlijden van een geliefde is voor de meeste mensen een emotioneel uitdagende periode. Door zelf nu al na te denken over de wensen die je misschien hebt voor je afscheid zorg je ervoor dat je dierbaren dat uiteindelijk niet voor je hoeven te doen in een toch al nare periode. Zij hoeven niet te gokken wat je misschien wel of niet had gewild. Daarbij kunnen ze zich volledig richten op het verwerken van hun verdriet. Dat is toch wel een prettige gedachte, toch? Voor veel mensen is dat de grootste reden om nu al na te denken over dit moment.

Nu wensen voor je uitvaart vastleggen in rust en kalmte

Wat daarnaast goed is om te weten, is dat wanneer je nu al nadenkt over je afscheid je dat in alle rust en kalmte kunt doen. Over het algemeen weet je niet wanneer je overlijdt; in veel gevallen gebeurt dit plotseling of nadat je ziek bent geweest. Door nu al even te gaan zitten voor het vastleggen van je wensen voor je afscheid hoef je dergelijke beslissingen niet last-minute te maken. Het grote voordeel daarvan is dat je nu ruim de tijd hebt om na te denken over wat je wel of niet wil voor je afscheid. De kans dat je keuzes maakt die echt bij je passen is op die manier veel groter dan wanneer je op het laatste moment ineens overhaaste beslissingen moet maken.

Financiële verplichtingen verlichten met goede voorbereiding

Een ander aspect waar veel mensen niet aan denken bij het nadenken over hun afscheid is het financiële plaatje. Afscheid nemen gaat gepaard met de nodige kosten. Denk alleen al aan de kosten die bij een uitvaart komen kijken. In Nederland kost een uitvaart gemiddeld tussen de € 7.000 en € 11.000 – een aanzienlijk bedrag dat de meeste mensen niet zomaar klaar hebben liggen. Omdat je nooit weet wanneer je dit geld nodig hebt voor een uitvaart is het aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je jezelf voor de uitvaartkosten, zoals de kosten voor de dienst, de bloemen, de kaarten en de kist. Met zo’n verzekering weet je zeker dat die kosten betaald worden en hoef je dus niet je nabestaanden te belasten met zo’n financiële verplichting.

Waar kun je nu zoal al over nadenken voor je afscheid?

Kort samengevat: nu al denken over je afscheid ooit, brengt alleen maar voordelen met zich mee. Het is goed om hierbij te weten dat je in je uitvaartverzekering de nodige wensen kunt vast laten leggen. Naast een uitvaartverzekering afnemen, kun je al over een aantal andere zaken nadenken. Een paar van die belangrijke overwegingen voor je afscheid zijn onder andere:

  • Uitvaartwensen: hoe wil je dat de uitvaart er specifiek uitziet? Wil je begraven worden of kies je liever voor een crematie? En zijn er bepaalde rituelen, liedjes of andere onderdelen die je bij de ceremonie wil hebben?
  • Locatie: weet je waar je begraven of gecremeerd wil worden? Denk alvast na over de specifieke locatie en eventueel de wensen voor een specifieke plek daar.
  • Donatie van organen: je kunt nu al vastleggen of je je organen wil doneren na je overlijden. Ook is het mogelijk om je lichaam te doneren voor wetenschappelijk onderzoek of anatomisch onderwijs.
  • Testament: begin alvast met het opstellen van een testament waarin je afscheidswensen worden beschreven en waarin je eventueel beschrijft welke dierbaren spullen erven. De wensen omtrent je uitvaart kun je uiteraard ook al in je uitvaartverzekering laten vastleggen.
Total
0
Shares
Ook interessant