Ton-sur-ton, dé trend van 2023

De ton-sur-ton trend zie je tegenwoordig terug in allerlei interieurstijlen. De letterlijke vertaling van ton-sur-ton is kleur op kleur. De Franse term staat voor het kiezen van één kleur die je terug laat komen door je gehele interieur. Je bent hierin volledig vrij om te kiezen uit verschillende kleurtinten, stofsoorten en materialen. Misschien ken je de term ‘tun-sur-ton’ meer uit de modewereld, maar ook in het stijlen van je interieur is het een fijne regel om aan vast te houden zodat je altijd een mooi resultaat krijgt. Hieronder staan enkele tips om deze trend effectief toe te passen.

De 60/30/10 regel

De combinatie van kleuren in een verschillende tint is eenvoudig toe te passen in je interieur met behulp van de 60/30/10 regel. Dit houdt in dat je drie verschillende kleuren tinten gebruikt. Voor de basiskleur gebruik je bijvoorbeeld een lichte kleurtint, voor de aanvullende kleur gebruik je een iets donkerdere tint en voor de accentkleur gebruik je een nog donkerdere tint. Let hierbij op dat deze drie kleuren wel enkel verschillen in de tint maar wel dezelfde kleur zijn.

Kleurselectie

Begin met het kiezen van een kleur die je aanspreekt en die past bij de sfeer die je in je interieur wilt creëren. Dit kan een neutrale kleur zijn, zoals grijstinten, beige of wit, maar het kan ook een gedurfde kleur zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Speel hierbij met verschillende tinten van de gekozen kleur. Stel je kiest voor blauw, ga dan voor lichtblauwe, maar ook voor donkerblauwe meubels/accessoires. 

Materialen en texturen

Experimenteer met verschillende materialen en texturen in je interieur. Kies bijvoorbeeld voor een tafel met een houten blad en met een metalen voetstuk. Denk ook aan zachte stoffen zoals fluweel, katoen, of linnen voor je bank en kussens. De kleine accenten en details van je woning mogen juist wel een andere kleur zijn om wat levendigheid  en contrast te creëren. Maar ook grotere meubels zoals kasten voor de woonkamer kunnen een mooi contrast vormen. Wanneer alles in een woning een beige tint heeft, kan een robuuste zwarte kast een echte eyecatcher zijn.

Ookal noemen wij het in dit blog een ‘trend’ deze benadering wordt al jaar en dag gebruikt en is dus erg tijdloos. Of je nu een minimalistische, Scandinavische, Bohemian of klassieke interieurstijl hebt, de tun-sur-ton benadering kan worden aangepast aan jouw smaak en voorkeuren. 

Total
0
Shares
Ook interessant