Hebben honden een positieve invloed op onze gezondheid en welzijn?

Het bezitten van een hond is meer dan enkel wat extra gezelschap. Honden kunnen een enorme impact hebben op onze gezondheid en welzijn. Of je nu al een hondeneigenaar bent, of het overweegt om een hond in je leven te verwelkomen, de voordelen van hondenbezit zijn het zeker waard! In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen van het bezitten van een hond. Wie weet raak je overtuigd en staat er binnenkort een hondenkussen of -mand in je woonkamer!

Vermindering van stress

Interactie tussen mensen en honden heeft stress verlichtende effecten op ons. Wanneer je je hond of de hond van je buren of familieleden knuffelt en aait gebeurt er iets in je lichaam. Het niveau van cortisol, het stresshormoon, vermindert aanzienlijk. Tegelijkertijd komen er ook andere hormonen vrij die je positiviteit stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan oxytocine, het ultieme feel-good hormoon! Elke dag dus even met je hond spelen en knuffelen, maakt je gelukkig! 

Toename van fysieke activiteiten

Honden hebben dagelijks nogal wat beweging nodig. Ze moeten uitgelaten worden, lekker kunnen rennen en er moet met ze gespeeld worden. Dit betekent dat jij als hondenbaasje ook meer gaat bewegen. Actieve speelsessies en dagelijkse wandelingen door het park of het bos zorgen ervoor dat je actiever en gezonder wordt. Deze fysieke activiteiten en het dagelijkse buiten komen, dragen bij aan je fysieke gezondheid. Het is namelijk goed voor je cardiovasculaire gezondheid, je hart en gewicht. Doe je hond de hondenriem op en stap naar buiten!

Verbetering van de mentale gezondheid

Niet enkel de fysieke gezondheid gaat erop vooruit, ook de mentale gezondheid is erg belangrijk. Het hebben van een hond zorgt ervoor dat je routine en structuur krijgt in je leven. Daarnaast bieden honden je een doel. Je hebt altijd iemand bij je die je voorwaardelijke vriendschap biedt. Het gezelschap van een hond vermindert eenzaamheid en kan depressie helpen bestrijden. Honden kunnen dienen als emotionele steun in het geval van mentale problemen, zoals angst- en paniekstoornissen en stress. Ook word je als hondeneigenaar geforceerd om een stuk socialer te zijn. Zo zullen er op natuurlijke wijze gesprekken ontstaan tussen jou en andere hondeneigenaren. Sociale contacten verbeteren vaak onze mentale gezondheid. 

Eigenaar zijn van een hond draagt bij aan jouw gezondheid en welzijn. De voordelen zijn het zeker waard om een hond te overwegen. Geniet van de liefde die je krijgt van de harige viervoeter en geniet van de voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Total
0
Shares
Ook interessant