Aandachtspunten bij het kopen van een e-bike

Misschien twijfel je al een tijdje over de aanschaf van je eerste e-bike. Om je heen zie je steeds meer mensen erop rijden, maar is het wel echt iets voor jou? Het aantal verkochte e-bikes stijgt al een aantal jaren op rij. Sinds 2021 worden in ons land meer e-bikes verkocht dan fietsen zonder elektrische ondersteuning. Maar waar moet je precies op letten, als je voor het eerst de stap zet om zo’n mooi rijwiel aan te schaffen?

Het type fiets

Het is een herkenbare situatie voor velen: je wilt een elektrische fiets kopen bij Qicq.nl maar je ziet zo veel opties dat direct de keuzestress toeslaat. Onnodig, want eigenlijk zijn er maar een paar dingen belangrijk om op te letten. Allereerst is dat natuurlijk het type fiets. Op de eerste plaats heb je de ‘gewone’ elektrische fiets met een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Normaal gesproken fiets je zonder elektrische ondersteuning door de stad in een tempo van ongeveer 15 kilometer per uur. Met een elektrische fiets ga je dus wat sneller, terwijl je er minder kracht voor hoeft te zetten. Wie sneller wil, kan overwegen om een speed pedelec aan te schaffen. Daarmee mag je (en kun je) 45 kilometer per uur rijden. Je krijgt dan wel te maken met andere verkeersregels, namelijk die van scooterrijders.

De capaciteit van de accu

Bij een elektrische fiets is de capaciteit van de accu een belangrijk aandachtspunt. Hoe hoger de capaciteit van de accu, hoe langer je kunt blijven fietsen voordat je opnieuw moet opladen. Rijd je de hele week op de fiets naar je werk? Wil je verre ritten gaan maken tijdens je vakantie? Fiets je in een heuvelachtig gebied? Dit zijn allemaal factoren die bepalend zijn voor de benodigde accucapaciteit. Bij een elektrische bakfiets is bovendien van belang hoeveel extra gewicht je aan lading wilt meenemen. Staar je vooral niet blind op de actieradius die fabrikanten aangeven. Omdat die doorgaans berekend zijn op personen met een lichaamsgewicht van 60 kilogram, komt de werkelijke actieradius bij veel mensen lager uit.

De versnelling

Voor het type versnelling heb je keus uit de derailleurversnelling en de naafversnelling. Bij de eerste heb je het voordeel dat je ook zonder elektrische ondersteuning redelijk soepel kunt fietsen. Het vereist echter wel meer onderhoud. Een naafversnelling is zwaarder, slijt minder en kun je ook bij stilstand schakelen.

Total
0
Shares
Ook interessant