Cliniclown worden? Dit zijn je taken, vaardigheden en salaris

Cliniclowns ‘laten zieke kinderen vergeten dat ze ziek zijn’. Hoe prachtig is je beroep dan! Al in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond het idee waar de cliniclowns naar streven. In dit artikel kan je uitgebreid lezen hoe je zelf een Cliniclown kan worden, wat je salaris wordt en welke vaardigheden je moet bezitten.

Cliniclowns zijn speciaal opgeleide professionals die werken in ziekenhuizen en zorginstellingen om kinderen te helpen bij hun genezingsproces door middel van humor en spel.

Wat doet een Cliniclown?

Een Cliniclown werkt in ziekenhuizen, zorginstellingen en andere zorggerelateerde omgevingen om kinderen te helpen bij hun genezingsproces. Cliniclowns gebruiken humor en spel om de angst en pijn van zieke kinderen te verlichten en draagbaarder te maken. Zij helpen bijvoorbeeld door het spelen van muziek, het uitvoeren van goocheltrucs, het maken van ballonnen dieren en het vertellen van verhalen. Het doel van de Cliniclown is dus om de kinderen af te leiden van hun ziekte. De medische procedures die de kinderen moeten ondergaan, zullen ze hopelijk beter afgaan.

Het bezoek in de jaren 80 van een eerste (clini)clown, aan de open dag Baby’s & Children’s Hospital of Columbia Presbyterian Medical Centre, was het begin van georganiseerde clownsbezoeken. In Nederland werd op 17 november 1992 stichting CliniClowns opgericht. Dit was nadat prof. doc. Tom Voûte een pilot startte. In het ziekenhuis waar hij werkte, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, waren de eerste clowns aanwezig.

Opleiding tot Cliniclown

Misschien wil je zelf ook wel Cliniclown worden. Hiervoor zal je wel eerst een opleiding moeten volgen. De stichting streeft ertoe dat er alleen wordt gewerkt met professionals. Alle Cliniclowns hebben in ieder geval een opleiding gedaan in de richting van theater, zoals:

 • HBO-opleiding tot Docent Theater
 • Acteursopleiding
 • HBO-opleiding tot Docent Drama
 • Andere relevante werkervaring als clown of in de theaterwereld

Naast genoeg ervaring (door een opleiding), volg je ook nog een speciale training tot Cliniclown. Je volgt onder andere een specialisatie tot Health Care Clowning. Zo weet je exact hoe je met zorgprofessionals moet samen werken. Maar nog belangrijk: je weet op de juiste manier te reageren op kinderen in verschillende zorgsituaties.

De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen en kan tot 1,5 jaar duren. Tijdens de opleiding leer je vaardigheden op het gebied van humor en spel, communicatie, improvisatie en kinderpsychologie.Natuurlijk wordt de opleiding aangeboden door Stichting CliniClowns Nederland. De opleiding staat open voor mensen met een specifiek minimaal denkniveau en met aantoonbare ervaring in het werken met kinderen.

Taken van een Cliniclown

De taken van een Cliniclown variëren van dag tot dag en van patiënt tot patiënt. Over het algemeen zijn de taken van een Cliniclown gericht op het verminderen van angst en pijn bij zieke kinderen. Dit kan bijvoorbeeld door het spelen van spelletjes, het zingen van liedjes, het maken van grappen en het vertellen van verhalen.

Een Cliniclown moet in staat zijn om zich aan te passen aan de situatie van de patiënt. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld bang voor medische procedures, terwijl andere kinderen alleen maar behoefte hebben aan wat afleiding. De Cliniclown moet kunnen bepalen wat de beste aanpak is voor elk individueel kind. Je bevindt je niet alleen op de kamers van kinderen, maar komt ook op bezoek tijdens behandelingen.

Als Clinclown richt je je, zoals velen denken, niet alleen op kinderen. Ook wordt je soms de taak toegewezen om minder eenzaamheid bij demente ouderen in verzorgingstehuizen en verpleeghuizen te creëeren.

Vaardigheden van een Cliniclown

Om een goede Cliniclown te worden, zijn er verschillende vaardigheden nodig. Herken je je in één van de volgende vaardigheden? Dan is het beroep als Cliniclown misschien wel iets voor jou.

 • Empathie: een Cliniclown moet in staat zijn om zich in te leven in de situatie van het kind. Het is belangrijk dat de Cliniclown begrijpt hoe het kind zich voelt en wat het kind nodig heeft om zich beter te voelen.
 • Creativiteit: van een Cliniclown kan worden verwacht om creatief zijn, zodat hij op verschillende manieren een lach op het gezicht van het kind te toveren
 • Improvisatie: het kan voorkomen dat een situatie onverwacht verandert en dat de Cliniclown zich snel moet aanpassen. Improvisatievaardigheden zijn dan ook van groot belang.
 • Communicatieve vaardigheden: een goede manier van communiceren met het kind, de ouders en het medisch personeel is een pré. Daarnaast moet de Cliniclown ook in staat zijn tot communicatie zonder woorden, bijvoorbeeld door middel van gebaren en lichaamstaal.
 • Geduld: sommige kinderen hebben meer tijd nodig dan andere kinderen om zich op hun gemak te voelen bij de Cliniclown. Het is belangrijk dat de Cliniclown geduldig is en niet opgeeft als het kind niet meteen reageert op zijn of haar spelletjes en grapjes.

Misschien liggen deze vaardigheden ietwat voor de hand, maar dat maakt het niet onbelangrijk. Je hebt immers vrij verantwoordelijk werk.

Salaris en cao-voorwaarden

Het salaris van een Cliniclown is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal uur dat hij of zij werkt en de ervaring en kwalificaties van de Cliniclown. Het salaris van een Cliniclown valt redelijk binnen de CAO Theater. Dit houdt in Nederland in dat het salaris van een Cliniclown hoger ligt dan dat van ic-verpleegkundigen. Ongehoord, vinden sommige professionals.

Bij de oprichting van de stichting is gekeken naar het salaris van mensen uit de theaterwereld. Daarom hebben de Cliniclowns, hoewel ze in zorginstelling werken, gemiddeld een hoger salaris dan verpleegkundigen.

Het salaris van een Cliniclown wordt naast de ‘basis’ ook bepaald door secundaire arbeidsvoorwaarden als reisvergoeding, vakantiegeld en pensioenopbouw. Al met al kan worden gesteld dat een Cliniclown tussen de :

 • €3200 en €4000 bruto per maand en
 • €38.000 en €48.000 bruto per jaar verdient.

Niet mis dus, een salaris van dit kaliber. Al zouden sommigen het werk van Cliniclowns als onbetaalbaar aanschouwen.

Conclusie

Een Cliniclown is een professional die zieke kinderen helpt bij hun genezingsproces door middel van humor en spel . Cliniclowns hebben verschillende taken, zoals het verminderen van angst en pijn bij kinderen. Een goede Cliniclown heeft vaardigheden als empathie, creativiteit, improvisatie en geduld. Slecht betaald wordt je niet, je mag jezelf gelukkig prijzen met het salaris, aldus velen.

Total
0
Shares
Ook interessant