woman with silver and yellow hoop earrings

VGZ vergoedingen 2024

We hoeven er geen geheim van te maken dat de zorgverzekeringen dit jaar weer de zijn gestegen. Wat daarbij ook niet meehelpt, is het feit dat de zorgtoeslag juist weer is gedaald. Dit is dan wel omdat deze in 2023 uitzonderlijk hoog was, maar de boodschap wordt er niet leuker op.

Dus, een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Eén van de zorgverzekeraars in Nederland, is VGZ. In dit artikel zullen we je van alles over de vergoedingen bij VGZ vertellen. We hebben het over bepaalde premies en zullen nog meer relevante informatie vertellen die je over deze verzekeraar moet weten. Heb je je zorgverzekering van 2023 vóór 31 december 2023 opgezegd, dan heb je namelijk nog tot 1 februari 2024 om een nieuwe af te sluiten.

Wie is VGZ?

De beginselen van VGZ liggen in de 18e eeuw. Het waren een paar timmermannen die de de handen ineensloten om met elkaar een verbond op te richten. Een verbond waarin stond dat ze elkaar zouden gaan helpen bij ziekte. Hieruit ontstond uiteindelijk de Coöperatie VGZ. Het was toen een organisatie zonder winstoogmerk en dat is het (gelukkig) nu nog steeds niet. Hoewel niet iedereen hierover nadenkt, is het voor sommigen wél een reden om voor deze verzekeraar te kiezen.

De gezondheid en zorg van alle leden staat hoog in het vaandel. Over het algemeen wordt VGZ dan ook goed beoordeeld door leden. Tegelijkertijd helpen de leden ook aan de verbetering van de zorg mee, omdat je bijdraagt aan de vernieuwing. Zo kan jij er vanop aan dat je op je oude dag of in problemen in goede handen valt.

Veranderingen in 2024

Om alles up-to-date te houden en de prijzen van de verzekeringen aan te passen naar de prijzen in de zorg, hebben er in 2024 ook weer veranderingen plaatsgevonden in de vergoedingen. Zorgverzekeraars bieden verschillende vergoedingen voor zorgkosten, zoals huisartsbezoeken, medicijnen en ziekenhuisopnames. De hoogte van de vergoedingen varieert per verzekeraar en polis. Verzekerden kunnen aanvullende verzekeringen afsluiten voor extra dekking, zoals tandzorg of fysiotherapie. Het eigen risico geldt voor bepaalde zorgkosten en kan door verzekerden zelf worden ingesteld. Ook zijn er contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders die de vergoedingen beïnvloeden.

Vergoedingen

We hebben een aantal van de meest opvallende veranderingen in vergoedingen in onderstaande lijst vermeld. Voor de gehele veranderingen verwijzen we je graag door naar de website van VGZ.

 1. Gezonder gewicht kinderen
  Vanaf 2024 wordt de zorg voor kinderen vergoed, waarbij er wordt gestreefd naar een gezonder gewicht. Denk daarbij aan de kosten voor een diëtist, welke onderdeel is van een ketenaanpak. Bij de keten worden in ieder geval de gecombineerde leefstijlinterventie en begeleiding van een centrale zorgverlener verrekend.
 2. Long-covid
  Patiënten wie kampen met long-covid klachten, kunnen voor fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie een vergoeding krijgen van 1 januari 2024 tot 1 januari 2025.
 3. Tandarts
  Er is een nieuwe aanvullende verzekering waar je een controle per jaar volledig krijgt vergoed en waar gebitsreinigingen, vullingen, foto’s en verdovingen voor 80% worden vergoed.
 4. Epilatie transseksuelen
  De vergoeding voor epilatie bij transseksuelen wordt bij zowel een huidtherapeut als medisch specialist goedgekeurd.
 5. 20 wekenecho
  De vergoedingen voor de 20 wekenecho verlopen niet meer via VGZ, maar  via de Regionale Centra voor Prenatale Screening.
 6. Alternatieve zorg
  Alternatieve zorg kan je vanaf 2024 niet meer in alle aanvullende verzekeringen vergoed. Let goed op welke pakketten dit nog wel voor je kunnen betekenen.

Wees je ervan bewust dat bovenstaande veranderingen in vergoedingen niet altijd onder de VGZ Basis Keuze vergoeding vallen. Het kan dus best zijn dat er een verandering heeft plaatsgevonden waar jij (nog steeds) niks aan hebt.

De juiste zorgverzekering kiezen

Om aan te sluiten op de alinea hierboven: het is van groot belang om de juiste zorgverzekering te kiezen. We geven je hiervoor een aantal tips.

#1 Behoeften

Overweeg jouw medische behoeften en die van jouw gezin. Kijk naar dekking voor specifieke zorg, zoals tandartsbezoeken of fysiotherapie. Een gezinspakket is in sommige gevallen voordeliger, maar dat ligt eraan of een gezinslid specifieke zorg nodig heeft. Denk aan aanvullende verzekeringen als je specifieke zorgbehoeften hebt, die niet worden gedekt door de basisverzekering.

#2 Vergelijken

Er zijn verschillende websites die voor jou automatisch zorgverzekeringen vergelijken. Vergelijken in premies, maar ook het eigen risico en dekkingsopties, evenals de beste prijs-kwaliteitverhouding. Misschien is zorgverzekering A wel goedkoper dan B, maar wordt A beoordeeld met een schamele voldoende en B met een goed. Lees verder de polisvoorwaarden grondig door om te begrijpen wat wel en niet is gedekt, evenals eventuele beperkingen.

#3 Netwerk

Zorg ervoor dat je arts en dichtstbijzijnde ziekenhuizen binnen het netwerk van de verzekeraar vallen, om onverwachte kosten te vermijden. Soms moet je wat meer neerleggen, maar dan kan je bijvoorbeeld wel in elk ziekenhuis in Nederland terecht.

Conclusie

De veranderende vergoedingen van zorgverzekeraars, waaronder die van VGZ, benadrukken het belang van een jaarlijkse evaluatie en het bewustzijn bij het kiezen van een zorgverzekering. Het zorglandschap evolueert namelijk voortdurend, waardoor het essentieel is om je individuele behoeften regelmatig te herzien en de beschikbare opties zorgvuldig te vergelijken. Blijf daarom op de hoogte van wijzigingen en pas je verzekering aan om de best mogelijke dekking te behouden.

Total
0
Shares
Ook interessant