Bonte avond ideeën

Misschien heb je vroeger wel op de scouting gezeten of ben je in de laatste klas of groep van de basisschool op kamp geweest. De bonte avond is ongetwijfeld een activiteit die daar voorbij is gekomen. Een bonte avond brengt kinderen én volwassenen bij elkaar, is gezellig en maakt mensen vrijwel altijd aan het lachen.

Wat is een bonte avond?

Een bonte avond is een vorm van een open podium. Vaak wordt een bonte avond als afronding bij een meerdaagse groepsactiviteit gebruikt. Mensen treden op in verschillende disciplines, zoals zang, dans en toneel. Er is vaak sprake van een humoristische ondertoon. De optredens verschillen van goochelen tot karaoke en het vertellen van verhalen.

Wat doe je op een bonte avond?

Een bonte avond is vol gezelligheid. Het ‘bonte’ van de bonte avond hoeft daarom ook niet achterwege worden gelaten. Deelnemers kunnen zich verkleden en een grapje kan met een korreltje zout worden genomen. De deelnemers voeren verschillende acts op. Dit kan zijn op het vlak waarin zij excelleren, of juist niet. Het is aan henzelf. Met een aantal richtlijnen of regels komen de meesten al gauw op weg.

https://nl.pinterest.com/pin/671177150730170459/

Hoe organiseer je een bonte avond?

Vaak wordt een bonte avond georganiseerd op een kamp. Denk bijvoorbeeld aan een kamp in de brugklas of van de sportvereniging. Bij een kamp dat langer duurt dan twee dagen, is er vaak tijdens het kamp de mogelijkheid om de deelnemers zich laten voor te bereiden. Duurt het minder lang of vindt de bonte avond niet plaats op het kamp? Dan moet op een ander moment voorbereidingstijd inplannen.

Bij een bonte avond worden optredens opgevoerd, dus zorg ervoor dat er ruimte is om een soort ‘toneel’ te creëeren. Dit hoeft geen podium te zijn, maar kan ook een afgebakend stuk grond zijn, als je het bijvoorbeeld in de buitenlucht organiseert. Maak van te voren afspraken met de deelnemers, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je zou kunnen denken aan:

 • Het materiaal dat de deelnemers nodig hebben. Laat je het ze zelf regelen of doet je dat zelf?
 • De tijdsduur van de act.
 • Een eventueel thema voor de avond, zoals Around the world, 1001 nacht, griezelavond, disco, onderwater, Hollandse avond, proud2befout, etc.
 • De volgorde van de acts; zo zorg je voor voldoende afwisseling.
 • Een muziekinstallatie. Velen zullen een liedje willen afspelen of een microfoon nodig hebben, zodat de act het beste tot zijn recht komt.
 • Een plan B: je hebt de bonte avond in de buitenlucht georganiseerd, maar de dag van optreden is het erg slecht weer. Wat doe je? Heb je alternatieve ruimtes?
 • Een hapje en een drankje. Het is een leuk kleinigheidje voor de deelnemers.

Een bonte avond is niet alleen voor kinderen, maar kan ook leuk zijn met volwassenen. Toch is er wel verschil in beide soorten publiek. Over het algemeen zijn (jonge) kinderen wat sneller afgeleid. Het kan daarom leuk zijn om tussendoor een aantal groepsspelletjes/- activiteiten te organiseren. Voorbeelden van korte spelletjes zijn: the floor is lava, Lingo, koekhappen, stoelendans, galgje of hoe laat is het?

https://nl.pinterest.com/pin/6403624462516068/

10x de leukste inspiratie voor acts:

 1. TikTok-dansjes: Een hype van de laatste tijd. Vraag een willekeurig kind naar een Tiktok-dansje en de kans is groot dat hij/zij er iets vanaf weet. Hoe leuk is het om de kinderen zelf zo’n dansje te laten bedenken?
 2. Goochelen: Je publiek achterlaten in illusie of net te opzichtig laten zien hoe je je goocheltruc uitvoert. Met het laten zien van magie is de kans groot dat je de aandacht van het publiek trekt.
 3. Zingen: Op een bonte avond kan je de avond net zo goed nog een stukje bonter maken. Vals of niet, een liedje tussendoor doet het altijd goed. Toch niet zo zeker van je eigen nachtegaal-stem? Een karaoke is een goed alternatief.
 4. Glowstick optreden: Een bekende trend is een (dans)optreden met glowsticks. Men zorgt dat de ruimte helemaal donker is, zodat je alleen het licht van de glowsticks ziet. De sticks zijn op zo’n manier op het lichaam geplakt, dat het net lijkt alsof er een aantal skeletjes over het podium beweegt.
 5. Gedicht voordragen: Personen met een talent of passie voor taal kunnen een gedicht voordragen. Om het publiek meer te betrekken, kan je er een raadsel in verstoppen of er veel humor aan toevoegen.
 6. Synchroon zwemmen: Trek een zeil van links naar rechts, wat fungeert als de waterlijn. De zwemmers liggen achter het zeil en maken een optreden waarbij de benen door de lucht zwingen en er leuke hoofden, inclusief badmuts, omhoog komen.
 7. Toneelstuk: Onmisbaar op een bonte avond: een toneelstuk. Je kan ervoor kiezen om een verteller een verhaal te vertellen waarbij spelers het verhaal laten zien, of de verteller weg te laten en slechts spelers op het toneel te laten. Hoe dan ook, je kan je creativiteit hierin kwijt.
 8. Verhaal: Een beetje spanning in de zaal is nooit verkeerd. Misschien vind je het leuk om te vertellen en heb je een verhaal achter handen, dat het publiek meesleept.
 9. Limbo dansen: Ben je een echte entertainer en laat je je publiek niet graag stilzitten? Dan is het leuk om een limbodans te organiseren. Laat het publiek meespelen en elkaar aanmoedigen.
 10. Quiz: Een andere manier waarop je je publiek actief mee kan laten doen is een quiz. Het is leuk als de vragen over personen uit het publiek zelf gaan. Zo test je gelijk de kennis die jullie over elkaar hebben!

Een bonte avond is bij uitstek een geweldige groepsactiviteit. Maak plezier, sluit een kamp of periode af met een mooie avond en zorg ervoor dat iedereen met een glimlach naar huis gaat.

Total
0
Shares
Ook interessant