person in blue gloves holding white textile

Last van kelderschimmel? Onderneem actie!

Kelderschimmel is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen schadelijk kan zijn voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Het is belangrijk om snel te handelen zodra je tekenen van schimmel in je kelder opmerkt. Het inschakelen van een professional kan noodzakelijk zijn.

Wat is kelderschimmel?

Kelderschimmel is een type schimmel dat vaak voorkomt in vochtige, slecht geventileerde kelderruimtes. Deze schimmels gedijen in donkere en vochtige omstandigheden en kunnen zich snel verspreiden. De meest voorkomende soorten schimmels in kelders zijn zwarte schimmel en witte schimmel. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan de vorming van schimmel in de kelder. Zo kan er sprake zijn van lekkage of condensatie. Ook opstijgend vocht, waarbij grondwater via muren vloeren omhoog trekt, kan een oorzaak zijn. En gebrek aan luchtcirculatie kan ervoor zorgen dat vocht zich vervolgens ophoopt en een ideale omgeving vormt voor schimmels. Onopgeloste schimmelproblemen kunnen gezondheidsklachten geven en schade veroorzaken aan opgeslagen spullen of zelfs aan de bouwconstructie van je woning.

Zo pak je kelderschimmel aan

Het is dus essentieel om snel te handelen wanneer je kelder schimmel opmerkt. De eerste stap bij het bestrijden van kelderschimmel is het identificeren en verwijderen van de bron van vocht. Zodra de bron van vocht is aangepakt, is het tijd om de schimmel te verwijderen. Gebruik bij kleien oppervlakken een mengsel van water en zeep of een schimmelverwijderaar. Daarmee schrob je de schimmel van niet-poreuze oppervlakken. Bij grotere besmettingen de kelder schimmel laten verwijderen door een expert is raadzaam. 

Preventieve maatregelen

Preventie is de sleutel om te voorkomen dat schimmel terugkomt. Dit zijn een paar tips om je kelder schimmelvrij te houden:

  • Zorg voor voldoende ventilatie door ventilatoren of ventilatieroosters te installeren;
  • Keldermuren en vloeren kun je waterdicht maken met speciale coatings of membranen;
  • Controleer regelmatig op tekenen van schimmel en vocht en onderneem direct actie als je iets opmerkt.

Heb je te maken met een ernstige schimmelbesmetting? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Experts in schimmelbestrijding hebben de kennis en middelen om het probleem grondig aan te pakken en toekomstige groei te voorkomen.

Total
0
Shares
Ook interessant