Wat zijn je mogelijkheden als je werk doet dat komt te vervallen?

Vanwege de voortschrijdende technologie waaronder AI en het inzetten van robots komen in de toekomst tal van banen te vervallen omdat het werk door computers kan worden overgenomen. Veel mensen die nu in dit soort functies werken maken zich grote zorgen over hun toekomst. Er zijn sectoren waar voldoende werk is, maar daar is dan wel omscholing voor nodig. Vooral in de uitvoerende techniek, in het onderwijs en de zorg zijn er nog altijd grote tekorten. Deze zullen de komende jaren naar verwachting alleen maar verder oplopen. Als je overweegt iets anders te gaan doen, is het dus heel belangrijk daar de juiste keuze te maken.

Een opleiding volgen

Wanneer je iets heel anders wilt gaan doen, bijvoorbeeld werken in de logistiek of in de bouw, dan heb je vrijwel altijd een opleiding nodig. Wil je bijvoorbeeld je heftruckrijbewijs halen dan kun je kijken op blomopleidingen.nl, zij bieden tal van opleidingen voor het werken met heftrucks en hoogwerkers. Na het volgen van een training en het behalen van je certificaat kun je vaak direct bij een bedrijf aan de slag want er zijn talloze vacatures in het hele land.

Waar liggen kansen?

Wanneer het behalen van een hijsbewijs niet helemaal jouw ding is, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden als je in een situatie komt dat je op zoek moet naar een andere baan. Vooral banen waarbij je met je handen moet werken of direct contact met mensen hebt, zijn moeilijk te vervangen door een computer. Een AI chatbot kan proberen de klantenservice van een bedrijf te runnen, maar in de praktijk loopt een dergelijk systeem al snel vast. Vooral als de klant niet precies weet wat hij nou moet vragen. Ook in de zorg is de inzet van robots maar zeer beperkt mogelijk, net zoals in de horeca. Als je een ww- of bijstandsuitkering hebt omdat je tijdelijk zonder werk zit is het vaak mogelijk om een beroepskeuzetest te doen om te zien waar kansen liggen. Vaak komen daar verrassende resultaten uit waar je zelf misschien nog niet bij stil had gestaan.

Een nieuwe kans voor je carrière

Als je werk dreigt te vervallen en je dus voor een carrièreswitch staat, zie dit dan als een kans en niet als een nederlaag. Zeker als je al jaren werkzaam bent in de baan die je nu hebt is het een hele stap om iets totaal anders te gaan doen. Maar vaak ontdekken mensen talenten bij zichzelf die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Het komt regelmatig voor dat iemand die halverwege zijn werkzame leven iets nieuws ging doen na een bepaalde tijd zegt dat hij deze beslissing veel eerder had moeten nemen omdat het nieuwe werk een stuk beter bevalt. Als je werkgever laat weten dat jouw werk komt te vervallen, ga dan zo snel mogelijk aan de slag om je loopbaan een nieuwe en wellicht verrassende wending te geven.

Total
0
Shares
Ook interessant