three silver paint brushes on white textile

Niclas Castello: Vermogen, Kunst en zijn geheim tot succes

Wie is Niclas Castello precies? Het is de ex van Sylvie Meis, maar de kunstenaar heeft zelf ook een indrukwekkende carrière opgebouwd. Ben jij benieuwd naar zijn carriere, stijl, maar ook naar zijn vermogen? Lees dan snel verder.

Jeugd

Castello werd geboren in Oost-Duitsland in 1978, namelijk in Neuhaus am Rennweg in Thüringen. Dit was een periode van politieke onrust in Duitsland, namelijk gedurende een periode van gewapende vrede tussen de communistische en kapitalistische wereld: de Koude Oorlog. Deze politieke onrust waar hij in is opgegroeid ontnam hem van een typische zorgeloze jeugd als kind zijnde. Er heerste een Sovjetregime in Oost-Duitsland waardoor hij als kind leerde om ongemak te cultiveren.

Hij droomde vroeger om profvoetballer te worden, maar deze droom werd al snel verhinderd door de grauwheid van de politieke onrust in de geboortestad waar hij opgroeide. Toen in 1989 de Berlijnse muur viel, voelde de elfjarige Castello zich herboren door alle vreugde. Dit, en de reizen die volgden, stimuleerde zijn creativiteit en ervaringen. 

Ambities

Toen al snel duidelijk werd dat zijn ambities als profvoetballer werden vervangen door de kunstwereld, waren zijn ouders ontzettend begripvol en ondersteunend. Vooral de wereld van Amerika inspireerde hem, wat hem stimuleerde om te onderzoeken en experimenteren in de kunst. Ook de Duitse straatkunst inspireerde hem, die hij kon verkennen na de val van de Berlijnse muur. In 2002 besloot hij naar Montmartre te verhuizen, wat hem op het artistieke en modieuze gebied inspireerde in de vorm van symbolistisch denken. In Parijs maakte hij deel van de ‘street art scene’. Toen hij terug verhuisde naar Duitsland nam hij alle inspiratie die hij had opgedaan mee en begon hij als Berlijnse straatkunstenaar. Toch bleven de vervelende ervaringen van zijn jeugd en verleden hem vaak achtervolgen, wat hem vaak belemmerde in zijn artistieke uitingen. 

Carrière

Toen hij in 2003 terugkeerde naar Duitsland begon hij met het bestuderen van kunst, maar dit hield hij niet langer vol dan twee jaar. Daarna besloot hij te verhuizen naar New York, waar hij werd ondersteund door een performancekunstenaar Arleen Schloss. Van 2008 tot 2016 werkte hij samen met verschillende galerie in Europa en de Verenigde Staten. Achteraf gezien, was dit een keerpunt in het leven Castello. Hij maakte zich los van de grauwe onderdrukking dat hem lange tijd tegenhield en verhuisde naar de wereldstad New York. De mentor die hem onder zijn vleugels nam, werkte ook samen met talloze andere succesvolle artiesten zoals Jean-Michel Basquiat, Keith Haring en Eric Bogosian.

Stijl

In New York ontwikkelde Castello zijn eigen stijl als jonge neo kunstenaar. Hij vertegenwoordigde de kunststromingen van street art, pop art en neo-expressionisme. Hij herontdekte zijn innerlijke, creatieve wereld met de elementaire kleuren en hij combineerde kleuren, figuren, letters met het symbolisme. Castello’s stijl kenmerkt zich door de beeldtaal van de populaire cultuur wat ook aansluit bij het werk van grote kunstenaars als Andy Warhol.

Werk

Maar met welk werk is Castello uiteindelijk beroemd geworden? Dit waren voornamelijk sculpturen, namelijk genaamd ‘the Kiss’. Zijn werk wordt vaak gekenmerkt door de spanning tussen de verschillende expressies in schilderkunst en beeldhouwkunst. Dit conflict was ook zichtbaar in het werk ‘Cube-Painting-Sculpture’. Door dit schilderwerk driedimensionaal te maken, doorbreekt hij de scheiding tussen de schilderkunst en beeldhouwkunst. 

Privé

Castello is getrouwd met de welbekende Nederlandse tv-presentatrice Sylvie Meis in 2020. Maar sinds dit jaar, scheiden de wegen van Sylvie Meis en kunstenaar Niclas Castello, Sylvie Meis vertelde dat ze ‘met pijn in haar hart’ gezamenlijk hadden besloten om uit elkaar te gaan. Ze vertelde dat ze terugkijken op goede tijden samen, maar dat de levensstijlen te verschillend waren. Dit belemmerde het stel in hun toekomstvisie samen. Tijdens Oud & Nieuw waren zij nog samen in de Malediven, maar blijkbaar leefden ze destijds al grotendeels gescheiden van elkaar. Op het moment verblijft de presentatrice in Duitsland en is Castello verhuisd naar Zwitserland. 

Tentoonstellingen

Toen hij zijn techniek in New York verbeterde onder begeleiding van Arleen Schloss toen hij uitmaakte van de neo-expressionistische beweging. Dit leverde hem zijn eerste tentoonstelling op in 2009, genaamd ‘Amsterdam Whitney Gallery’. Dit bracht Castello veel succes en vele interview van onder andere de Chelsea Art Perspective en de New York Art World. Zijn werk werd getoont in groepstentoonstellingen samen met ander werk van grote namen zoals Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Deze tentoonstellingen vonden plaats van Parijs tot Venetië en New York tot Hamburg. Kort daarna kreeg hij verschillende prijzen in ontvangst zoals de Artsland Award (2012) en European Cultural Award (2022). 

Vermogen

Maar wat is het vermogen van Niclas Castello? Als één van Duitslands meest bekende kunstenaars wordt er een ruwe schatting gemaakt dat hij een vermogen heeft van rond de twee miljoen euro. Dit is ook niet gek, want hij heeft de wereld van symboliek volledig op z’n kop gezet. Dit vermogen heeft hij volledig bij elkaar verzameld als kunstenaar. Toch blijft dit uitzonderlijk, want niet iedere kunstenaar eindigt met zo’n hoog vermogen. Wat betreft zijn maandsalaris, is dit wat onduidelijker. Iemand met een beroep in de artistieke wereld verdient namelijk vaak geen vast salaris per maand. Waarschijnlijk was het niet elke maand even gemakkelijk, maar op het moment heeft hij veel vermogen opgebouwd. 

Kracht

Als je Castello vraagt wat hem zo succesvol heeft gemaakt, dan antwoord hij hoog waarschijnlijk met ‘zijn achtergrond’. Zijn verhaal en datgene wat hij heeft meegemaakt in zijn jeugd dient namelijk als inspiratiebron voor zijn werk, waarbij hij  trauma’s en vreugden uit het verleden vormgeeft op canvas. Tegelijkertijd ligt zijn kracht dat zijn werk alsnog voor iedereen begrijpelijk is en herkenbaar. Dit doet hij door visuele symboliek, gebeurtenissen transformeert en visualiseert hij in zijn werk. De symboliek in de kunstwereld zorgt voor meerdere interpretaties, wat compleet afhankelijk is van de waarnemer. Castello wilt als kunstenaar niet 1 verhaal overbrengen, maar een kunstwerk dat open is voor interpretatie. Dit zorgt ervoor dat hoewel zijn kunst geïnspireerd is op zijn achtergrond, het alsnog toegankelijk is voor iedereen. Hier ligt de kracht van Castello en dit heeft hem uiteindelijk zo groot gemaakt met een bijbehorend vermogen van maar liefst twee miljoen.

Total
0
Shares
Ook interessant