brown staircase

Maak van je woning een veiligere omgeving 

Bij het bouwen en inrichten van een woning draait het niet alleen om een fijne sfeer. Natuurlijk is dat belangrijk, maar het is ook goed om te letten op de veiligheid van het huis. Let in en rondom je huis goed op een aantal belangrijke zaken. Ben jij benieuwd hoe jij van je woning een veiligere omgeving maakt? Lees dan snel verder! 

Creëer een veilige buitenomgeving

Begin met het creëren van een veilige buitenomgeving. Vooral als je buitenspelende kinderen hebt is dit belangrijk. Maar ook voor jezelf is het goed om hier rekening mee te houden. Ten eerste kun je antislip voor buiten bestellen. Leg dit neer op trappen, terrassen of andere paden om gladheid bij regen en bevriezing tegen te gaan. Zorg ook voor goede verlichting. Zo verbeter je ‘s nachts de zichtbaarheid en zie je goed waar je loopt. Installeer bewegingssensoren zodat de verlichting niet de hele nacht aanstaat. Dit bespaart energie en zo ook geld! 

Brandveiligheid en luchtkwaliteit

Daarnaast bescherm je je woning tegen brandgevaar en zorg je voor een optimale luchtkwaliteit. Overweeg brandwerende ventilatieroosters. Deze zorgen voor een betere doorstroming van frisse lucht, maar helpen ook de verspreiding van vuur en rook te voorkomen. Daarnaast installeer je rook- en koolmonoxidemelders. Deze waarschuwen je gelijk voor brand of vrijgekomen koolmonoxide. Zo kun je dit probleem tijdig oplossen en groter gevaar tegen gaan. Ga eens in de zoveel tijd na of ze nog goed werken.

Verbeter de toegankelijkheid 

Ook is het goed om de toegankelijkheid in en rondom je woning te verbeteren. Zo help je rolstoelgebruikers, ouderen en mensen die wat slechter te been zijn. Verlaag drempels of haal ze weg als dat mogelijk is. Maak deuropeningen breder zodat iedereen er goed doorheen kan. Installeer handgrepen en leuningen in de badkamer of langs de trap. Zo is je woning voor iedereen toegankelijk en ga je valgevaar goed tegen.

Houd rekening met de natuur

Tot slot houdt je bij het beveiligen van je woning rekening met de natuur. Kies bij het bouwen of renoveren van je woning niet voor giftige producten. Op deze manier verbeter je de luchtkwaliteit en zorg je voor een gezondere leefomgeving. Dit verbetert niet alleen de veiligheid voor de natuur, maar ook voor jezelf. Vermijd planten die giftig zijn voor dieren en natuurlijk jezelf. Ga voor planten die goed passen bij en die je vaker terugziet in de omgeving. Gebruik bij het bestrijden van ongedierte hier ook vooral geen chemische middelen. 

Met deze tips houd jij je woning niet alleen veilig voor jezelf, maar ook de mensen om je heen én de natuur. Zo maak je je minder zorgen om iedereens gezondheid en maak je het over het algemeen een fijnere leefomgeving. Pak de veiligheid van je woning dus snel aan!

Total
0
Shares
Ook interessant