INFJ persoonlijkheidsprofiel: betekenis en uitleg

INFJ (Introversion Intuition Feeling Judging) is een van de zestien persoonlijkheidstypes gedefinieerd door de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). In deze blog vertellen we je alles over het persoonlijkheidsprofiel.

MBTI-test

Allereerste beginnen we met een uitleg over de test waaruit de persoonlijkheidsprofiel is ontstaan.

De MBTI-test, ook wel bekend als de Myers-Briggs Type Indicator, is een populaire persoonlijkheidstest die is ontworpen om individuele verschillen in persoonlijkheid te meten. De test is gebaseerd op de theorieën van Carl Jung en meet individuele voorkeuren op vier dimensies: extravert vs. introvert, sensing vs. intuition, thinking vs. feeling en judging vs. perceiving.

Door middel van de MBTI-test kunnen individuen hun persoonlijkheidstype ontdekken en meer inzicht krijgen in hun eigen sterke punten en uitdagingen. De MBTI-test wordt vaak gebruikt in loopbaanontwikkeling, teambuilding en persoonlijke groei. De uitslag van de test bestaat uit vier basisletters, die zijn gebaseerd op bovenstaande dimensies. Een voorbeeld:

De uitslag van de test is ISTJ, ofwel Introversion, Sensing, Thinking, Judging. Deze persoonlijkheid komt bij toeval het meeste in de bevolking voor, maar wij zullen ons in deze blog richten op het type INFJ, ofwel Introverted, Intuition, Feeling, Judging.

INFJ persoonlijkheidsprofiel

INFJ is dus een van de zestien persoonlijkheidstypes gedefinieerd door de MBTI. INFJ’s, ook wel de advocaat genoemd, worden vaak beschouwd als de zeldzaamste van de zestien persoonlijkheidstypes. Ze vormen slechts ongeveer één procent van de bevolking. Deze persoonlijkheid staat bekend om zijn unieke combinatie van eigenschappen en kwaliteiten. Denk hierbij aan hun empathische aard, creativiteit en diepe zin voor moraliteit en persoonlijke integriteit.

Kenmerken

INFJ’s worden beschouwd als intuïtief en hechten veel waarde aan diepe, persoonlijke relaties. Ze hebben een scherp gevoel voor wat er in andere mensen omgaat en kunnen andermans behoeften en gevoelens gemakkelijk aanvoelen. Dit maakt hen uitstekende luisteraars en adviseurs. Hun empathische en begripvolle aard maakt hen tot geliefde en betrouwbare vrienden.

Bovendien worden INFJ’s geregeld beschouwd als extreem creatief en visionair. Ze hebben een sterk gevoel voor esthetiek en kunnen zich goed uitdrukken in kunst, muziek en schrijven. Hun intuïtieve en visionaire aard maakt hen tot uitstekende probleemoplossers, omdat ze vaak patronen en verbindingen zien die anderen missen.

Een ander belangrijk aspect van een INFJ is de diepe zin voor moraliteit en persoonlijke integriteit. Hij heeft sterke overtuigingen en idealen en vastbesloten om deze waarden te handhaven. Levert dat conflict op met anderen? Ook dan gaat hij de uitdaging nog aan. INFJ’s kunnen soms koppig zijn en weigeren om compromissen te sluiten op hun principes, omdat deze principes zo fundamenteel zijn voor hun persoonlijke identiteit.

De INFJ’s zijn eveneens bekend om hun neiging om zich terug te trekken uit sociale situaties. Het eerste kenmerk dat ze dragen is introvert. Daarom is het niet prettig om in grote groepen te zijn, omdat ze zich hierdoor vaak overweldigd en overprikkeld voelen. In plaats daarvan geven INFJ’s de voorkeur aan diepe, betekenisvolle één-op-één gesprekken en relaties.

Subtypes

Er zijn verschillende subtypes binnen de INFJ-persoonlijkheid, elk met hun eigen unieke eigenschappen en kwaliteiten. Hieronder bespreken we elk van deze subtypes in meer detail.

Assertieve Advocaat (INFJ-A)

INFJ-A staat bekend als het meest zelfverzekerde subtype binnen de INFJ-persoonlijkheid. Hij is zich heel bewust van zijn eigen capaciteiten en heeft een sterke drang om hun doelen te bereiken. Focus, behoud van harmonie en balans in hun leven en relaties zijn key. Bovendien werkt hij heel hard om ervoor te zorgen dat anderen zich op hun gemak voelen. Een INFJ-A is vaak zeer analytisch met uitstekende sterke intuïtieve vaardigheden.

Turbulente Advocaat (INFJ-T)

INFJ-T staat bekend als het meest onzekere subtype binnen de INFJ-persoonlijkheid. Ze zijn minder zelfverzekerd en hebben vaak de neiging om zich zorgen te maken over hun prestaties en hoe anderen hen zien. Ze zijn echter vastberaden om te strijden voor wat zij geloven dat juist is en hebben een sterk gevoel van rechtvaardigheid. Ze zijn ook vaak bezig met persoonlijke groei en ontwikkeling en hebben een diep inzicht in hun eigen emoties en motivaties.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen INFJ-A en INFJ-T is hun niveau van zelfverzekerdheid en hun focus op persoonlijke groei. INFJ-A’s zijn zelfverzekerder en gericht op het behoud van harmonie, terwijl INFJ-T’s minder zelfverzekerd zijn maar vastbesloten zijn om te strijden voor hun overtuigingen en persoonlijke groei nastreven.

Denken in hokjes

Maar, doen we wel goed aan een persoonlijkheidstest met zulke specifieke uitkomsten?

Een persoonlijkheidstest kan in sommige gevallen mensen in hokjes plaatsen en beperken in hun zelfexpressie en persoonlijke ontwikkeling. Dit kan gebeuren als de test te sterk leunt op:

  • stereotypen en generalisaties over bepaalde persoonlijkheidstypes

en

  • het labelen en categoriseren van testresultaten.

Dus, wees je er van bewust dat persoonlijkheidstests niet volledig accuraat zijn. Je hoeft je als individu niet strikt aan een bepaald persoonlijkheidstype te houden. Mensen zijn complex en kunnen veranderen en evolueren in de loop van hun leven. Plaatsen in hokjes maakt het onmogelijk om de uniekheid van mensen in te zien.

Daartegenover, een persoonlijkheidstest kan ook waardevol zijn. Als het helpt bij het begrijpen van bepaalde aspecten van jezelf en anderen, dan is dat toch een mooie toevoeging. Het kan bijvoorbeeld inzicht geven in hoe je omgaat met stress, hoe je beslissingen neemt of hoe je communiceert met anderen. Met name in het bedrijfsleven kan dit heel interessant zijn. Want, hoe werk je nu samen met zo veel verschillende mensen? Wanneer, over het algemeen, ieders talenten bekend zijn, kan daar op worden ingezet

Het is dus van uiterst belang om te onthouden dat persoonlijkheidstests slechts een hulpmiddel zijn. Sta open voor verandering en groei, ongeacht wat de resultaten zeggen. Als jij denkt dat je iets kan, ga daar dan ook voor. Wees niet bang en trek je stoute schoenen aan.

Conclusie

Het artikel begonnen we met het uitleggen van alles over het persoonlijkheidsprofiel van INFJ. We hebben geleerd over van welke test deze ‘uitslag’ komt en wat het profiel precies inhoudt. Maar, we hebben ook bewust stil gestaan bij het denken in hokjes. Wat je uit een test haalt, is persoonlijk. Het zou moeten worden gezien als hulpmiddel en niet als absolute waarheid.

Total
0
Shares
Ook interessant