Toen Hans Wilsdorf Rolex oprichtte, was de visie duidelijk: de allerbeste horloges produceren in de wereld. En dat is behoorlijk goed gelukt, met de precisie van de uurwerken, de afwerking van de kasten en het brede scala aan wijzerplaten. Deze beste man wilde kort na de introductie van Rolex nog een merk in de markt zetten: betaalbaarder en dus voor een groter publiek: Tudor!
Overeenkomsten
Inmiddels is Tudor een onafhankelijk bedrijf waarbij ze zelf de complete productie van de horloges in huis hebben, maar vroeger was dat wel anders. Er werden namelijk geregeld onderdelen uitgewisseld van Rolex naar Tudor om de productie compleet te maken. Zo maakte Tudor gebruik van de zogeheten ‘Oyster’ kast, de waterdichte horlogekast waarin het uurwerk en de wijzerplaat zit. Verder werd ook de band en de kroon vaak geleend van Rolex, waardoor je bij vintage Tudor horloges (vintage = ouder dan 30 jaar) vaak een Rolex teken ziet op zowel de kast, band als op de kroon.
Bij de productie van de moderne horloges van Tudor, zoals de bekende Black Bay collectie, wordt inmiddels alles ‘in-house’ gemaakt: de kast, de band, het uurwerk en de wijzerplaat. Natuurlijk kun je nog steeds de inspiratie zien, want bij de onlangs uitgekomen Black Bay Heritage kun je een vijfdelige band bestellen, die verrassend veel lijkt op de jubilee-band van Rolex.
Modellenreeks
Voorheen produceerde Tudor minder verschillende horloges, maar nu is het gamma flink uitgebreid en kun je kiezen uit een Black Bay, een Pelagos of een Royal, waarbij je een geïntegreerde band kunt krijgen in zowel staal als goud/staal. Een van de leukste aspecten van een Tudor is het speelse karakter, tegen de helft van de prijs van een Rolex. En da’s natuurlijk extra fijn, een betaalbaarder luxe horloge met kenmerken van een van de grootmachten in de horlogewereld.