Dit maakt een plat dak ideaal voor zonnepanelen

Een snelle blik op de daken rondom je eigen woning zal laten zien, dat het aantal huishoudens met zonnepanelen de laatste jaren fors gestegen is. Niet voor niets, de investering in zonnecollectoren valt relatief snel terug te verdienen en past bij het streven naar een duurzame manier van leven. Zeker in de afgelopen wintermaanden, toen de energieprijzen historisch hoog lagen, profiteerden huishoudens optimaal van een eerdere investering in zonnepanelen. Wie de mogelijkheid heeft de collectoren op een plat dak te monteren, zou altijd voor die optie moeten kiezen. Een plat dak biedt verschillende voordelen ten opzichte van een schuin dak. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om te kiezen voor een oost west opstelling met zonnepanelen. In dit artikel lees je er meer over. 

Optimaal benutten van het rendement van zonnepanelen 
Een van de voornaamste voordelen van de keuze voor een zonnepanelen plat dak montage is de mogelijkheid om het rendement hiervan zo optimaal mogelijk te benutten. Verschillende factoren spelen een rol in het benutten van het rendement. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving; zijn er veel hoge gebouwen of bijvoorbeeld bomen te vinden rondom je woning? Een andere factor is de hellingshoek waarin de zonnepanelen op een dak geplaatst zijn. Bij platte daken kan die hellingshoek geoptimaliseerd worden middels een modern montagesysteem voor dit type dak. Zou je voor zonnepanelen op een schuin dak kiezen, dan is dit vaak nauwelijks mogelijk. Je bent afhankelijk van de hoek van het dak zelf.

Zonnepanelen kopen of huren bij leveranciers 
In de basis geldt dat een investering in zonnepanelen het meest interessant is. Dit betekent echter niet, dat huishoudens met een beperkt budget geen zonnepanelen kunnen gebruiken. Voor hen kan het interessant zijn om de zonnecollectoren te huren bij aanbieders. Er zijn verschillende partijen in Nederland die deze mogelijkheid bieden. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de zonnepanelen, waarbij de opbrengst hiervan volledig naar jou gaat. Aan het eind van de looptijd van het contract heb je bij veel partijen de mogelijkheid om de zonnepanelen tegen een aantrekkelijk tarief blijvend over te nemen. 

Combineer zonnepanelen met een thuisbatterij 
Wanneer de salderingsregeling in Nederland wordt afgebouwd, loont het om de zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij. Deze batterij maakt het mogelijk om de opgewekte groene stroom lokaal op te slaan in plaats van terug te leveren aan het stroomnet. In de zomermaanden opgewekte energie kan zo in de winter gebruikt worden. 

Total
0
Shares
Ook interessant