7 leuke dingen om te tekenen

Het maakt niet uit of je een beginner of een expert bent, er blijven bepaalde dingen die leuk zijn om te tekenen. Denk aan een bos bloemen of je eigen huis en aan een smiley-gezicht of een kopje koffie.

Maar, een vis die getekend is door een beginner, ziet er natuurlijk anders uit dan die van een expert. Echter betekent dat niet dat het ene beter is dan het andere. Wij geloven dat iedereen kan tekenen en daarom moedigen we aan om lekker creatief te zijn. Met je mooie potloden op oliebasis of je viltstiften, die je van je oma hebt gekregen, is het tijd om aan de slag te gaan. In deze blog geven we je zeven leuke dingen om te tekenen. Bij sommige van die onderwerpen hebben we nog een afbeelding ter inspiratie toegevoegd. Je kan natuurlijk altijd iets proberen exact na te maken, dat is immers ook een kunst op zichzelf.

#1 De lucht

Het lijkt wellicht wat saai, maar dat is het zeker niet. De lucht is een van de dingen die op dagelijkse basis constant aan het veranderen is. Al helemaal in Nederland, waar mist in de ochtend een paar uur later plaatsmaakt voor een strakblauwe lucht. Of waar je hagel, sneeuw, regen, zonneschijn en harde wind in één dag voorbij ziet komen.

Op de afbeelding hieronder is het tekenen van de lucht gecombineerd met een landschap, maar dat hoeft natuurlijk niet. Probeer maar eens voor de lol wat wolken te tekenen. Je zal zien dat het steeds lastiger wordt, naarmate je meer het realisme opzoekt. Wij zeggen: ga lekker aan de slag en laat je inspireren.

#2 Een kopje koffie

We zeiden het in de inleiding al: een kopje koffie. Het is, bij het tekenen, bijna alsof je een stilleven tekent. Het enige verschil is dat je toch nog iets namelijk van beweging ziet. Het gaat in dit geval om de stoom die vanaf de vloeistof omhoog komt. Ben je geen koffie drinker? Ga dan voor een kopje thee of wat anders te drinken.

Een vloeistof is interessant om te tekenen, omdat je hierbij zelf een keuze kan maken in hoe ‘beweeglijk’ het is. Vanaf de zijkant hoef je bij een massief kopje koffie helemaal de koffie niet te tekenen, terwijl je dat vanaf een schuine blik al wel zou doen. Of kies je misschien voor een beeld waarbij de thee vanaf enige hoogte wordt ingeschonken

#3 Je eigen handschrift

Hoewel de bestaande voorbeelden van kalligrafie prachtig zijn, wil je wellicht ook iets in je eigen handschrift laten zien. Je schrijft je naam, de naam van je geliefde, een favoriete leus (lees: love always wins, als de zon niet wil schijnen dan schijn je zelf toch lekker, etc.). Probeer op een oefenblaadje verschillende stijlen uit en maak een mix van jouw eigen creatie. Versier het eventueel met kleine doodles en bedenk een mooie plek waar je het kan ophangen.

#4 Mensen

Je moet er van houden, het tekenen van mensen. Niet zozeer omdat het toch wel erg moeilijk is, maar omdat je je erbij moet kunnen leggen dat het realistisch tekenen van mensen ontzettend moeilijk is. Mensen zelf zien ontzettend veel details en dat maakt het creëeren van een vergelijkbaar beeld lastig. Denk alleen al de details van huid. Dus hoe maak je de juiste kleur, hoe werk je sproetjes en moedervlekken weg, zijn er ook rimpels aanwezig? Zo kan je natuurlijk eindeloos doorgaan. Maar goed, dat is niet helemaal ‘klopt’, is niet per definitie meteen niet mooi. ‘Mooi’ is overigens een subjectief begrip en dus zal het waardeoordeel altijd blijven bestaan.

#5 Bloemen

Bloemen zijn fleurig, bestaan is allerlei kleuren, hebben verschillende levensfasen én zijn gemakkelijk zelf wat aan te passen. Er bestaan zó veel soorten, dat het bijna niet zal opvallen als je in je boeket een niet-bestaande bloem toevoegt. Dus, ga je liever voor een bos rozen, een enkel madeliefje, een grote, gave allium of en aantal gladiolen. We weten zeker dat je met deze tekening een glimlach op het gezicht van de kijker tovert.

#6 Eten

Als je het ons vraagt, zouden wij starten met het tekenen van eten. Niet omdat nou zo makkelijk of moeilijk is, maar omdat ontzettend veel mensen ervan houden. Het is leuk, variërend en je kan er alle kanten mee op. Denk aan iemand die een ijsje eet of een dier dat snuffelend aan een stukje brood zit. Maar, een enkele banaan of een bord pasta is en blijft ook iets dat je als inspiratie kan gebruiken. Eten tekenen staat niet gelijk aan een stilleven. Je brengt zelf, op verschillende wijzen, letterlijk wat leven in de brouwerij. Laat je onder andere inspireren door de afbeelding die hieronder is gegeven.

#7 Auto’s

Auto’s (of al het andere dat rijdt of zich op wielen voortbeweegt) is wellicht wat meer een ‘niche’ ding dan dat iedereen het leuk zou vinden. Dat neemt niet weg dat je er toch mee kan beginnen. Misschien heb je net een eerste autootje gekocht en wil je deze op papier vereeuwigen of ben je geïnspireerd geraakt door je droomauto. Net zoals bij veel andere dingen, kan je makkelijk de keuze maken of je voor een realistische nabootsing wil gaan, of toch liever kiest voor iets abstracts. Waar je ook voor gaat, vergeet de details niet. Wat onderscheid deze auto van anderen? Snapt iedereen wat je hebt getekend?

Andere dingen om te tekenen zijn:

  • Hart(jes)
  • Een feestje: ballonnen, slingers, etc.
  • (huis)Dier: realistisch of fantasadieren
  • Je eigen huis
  • Ogen
  • Eigen ontworpen outfit
  • Tekening vol doodles
  • Je hobby
  • Een landschap

Het goede nieuws is dat tekenen niet altijd ingewikkeld of intimiderend hoeft te zijn. Met de juiste inspiratie en een beetje oefening kun je al snel prachtige tekeningen maken, zelfs als je geen ervaren kunstenaar bent. We hopen dat we je in deze blog voldoende inspiratie hebben gegeven om lekker aan de slag te gaan. Onthoud: oefening baart kunst. Mocht het zo zijn dat je niet tevreden bent met het resultaat, weet dan dat soms het niet al de eerste keer ‘lukt’. Door veel te blijven tekenen en inspiratie op te doen, zal je zien dat je steeds beter wordt. Succes en geniet ervan!

Total
0
Shares
Ook interessant