De grootste waterval van Europa

Genieten van het geweld dat water heet, kan bij de grootste waterval van Europa. Mocht je in de zomer richting Oostenrijk gaan, rijdt dan eventjes langs de grootste. We hebben het over de Krimmler waterval.

We vertellen je in deze blog alles over de grootste waterval in Europa. We gaan in op het bezoeken ervan en laten je alvast een voorproefje zien.

De Krimmler Wasserfälle

Watervallen zijn indrukwekkende natuurverschijnselen die altijd al de aandacht van mensen hebben getrokken. De kracht en schoonheid van het water dat van grote hoogte naar beneden stort is fascinerend. Europa is rijk aan watervallen van verschillende groottes, maar de grootste waterval van Europa is te vinden in Oostenrijk: de Krimmler watervallen.

Met een (verdeelde) hoogte van 380 meter, pronkt de waterval als nummer 1 in de lijst. Het water dat naar beneden valt, mond uiteindelijk uit in de Salzach-rivier. De Krimmler watervallen bestaan uit drie opeenvolgende watervallen die zich uitstrekken over een lengte van ongeveer 3 kilometer.

De Krimmler watervallen zijn gelegen in het nationale park Hohe Tauern in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. Dit park is het grootste beschermde natuurgebied van Centraal-Europa. Het park biedt een adembenemend uitzicht op de bergen en de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Het is dan ook geen verrassing dat het park jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Een voorproefje van de Krimmler Wasserfälle

Hoe ontstaat een waterval?

Watervallen zijn ontstaan door de werking van, hoe kan het ook anders, zwaartekracht. Althans, dat zorgt er in ieder geval voor dat het met volle kracht naar beneden komt. Een andere factor is natuurlijk water. Door het stromen van rivieren over gesteente en andere harde materialen ontstaan er geleidelijk aan kloven en diepe dalen in de bodem. Het water baant zich een weg door deze dalen en verzamelt zich in poelen of stroomt verder naar beneden in de vorm van een waterval.

Een waterval wordt gevormd wanneer water van een hoger gelegen gebied naar beneden stort in een lager gelegen gebied. Vaak valt het water in één keer naar beneden, maar soms is er sprake van meerdere etages. In het geval van de Krimmler waterval spreken we over drie etages.

Watervallen variëren dus in grootte, afhankelijk van de hoeveelheid water die naar beneden stroomt en de hoogte van de val. Sommige watervallen zijn ‘maar’ enkele meters hoog, terwijl andere tientallen tot honderden meters hoog zijn.

Bereikbaarheid Krimmler Wasserfälle

De Krimmler watervallen zijn gelegen in het Salzburgerland, een populaire toeristische bestemming in Oostenrijk. De watervallen zijn het hele jaar door te bezoeken, maar de beste tijd om ze te zien is in de lente of de zomer. In deze periode is er namelijk de meeste neerslag, waardoor de watervallen op hun mooist zijn. De hevige regenval resulteert namelijk in veel grotere hoeveelheden water dat naar beneden komt. Het water stroomt met een enorm grote kracht naar beneden en zorgt voor een indrukwekkend schouwspel.

De Krimmler watervallen zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Er zijn verschillende parkeerplaatsen in de buurt van de watervallen waar bezoekers hun auto kunnen parkeren. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling (vanaf sommige parkeerplaatsen wat langer) naar de watervallen. Er is ook een bushalte in de buurt van de watervallen.

Wandeltocht

Mocht je een fervent wandelaar zijn en graag langs de waterval omhoog willen klimmen, dan kan dat. Het begin van het pad ligt ongeveer een kilometer vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Vanaf daar loop je in een fors uur naar boven. Het pad is meer geschikt voor mensen die in goede fysieke conditie verkeren en ervaring hebben met wandelen in bergachtig terrein.

Het fijnste is natuurlijk om de tocht in te plannen in het laagseizoen, of in ieder geval net na het hoogseizoen. Het is minder druk en je hebt meer ruimte om te fotograferen of überhaupt de waterval te bekijken. Mocht je wel in de zomer willen gaan, ga dan vroeg op de dag en vermijd de grootste drukte.

Grootste waterval ter wereld

Wat betreft de grootste waterval ter wereld, deze eer gaat naar de Angel Falls in Venezuela, die een hoogte heeft van maar liefst 979 meter. Het uitzicht op deze waterval is adembenemend en trekt elk jaar duizenden toeristen aan. Je maakt een flinke reis, maar krijgt er wel wat voor terug.

Angel Falls, Venezuela

Conclusie

De Krimmler watervallen zijn een spectaculaire natuurlijke attractie in Europa en zijn zeker een bezoek waard. Niet alleen als je een natuurliefhebbers bent, maar ook gewoon als toerist. Het nationale park Hohe Tauern biedt een adembenemend uitzicht op de bergen en de natuurlijke schoonheid van de omgeving en is de ideale plek om te genieten van de frisse lucht en de prachtige landschappen.

Als je van plan bent om de Krimmler watervallen te bezoeken, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en rekening te houden met het weer en de seizoenen. Hoewel de Krimmler watervallen de grootste waterval in Europa zijn, zijn er nog vele andere spectaculaire watervallen zijn die het ontdekken waard zijn. Als je op zoek bent naar een unieke ervaring tijdens je volgende vakantie, een bezoek aan een waterval kan een onvergetelijke ervaring zijn.

Total
0
Shares
Ook interessant