smiling woman

Alles wat je moet weten over een plaatprothese 

Als je een of meerdere tanden en kiezen mist, dan is het zaak dat hier zo snel mogelijk wat aan gedaan wordt. Gaten in het gebit kunnen namelijk niet alleen het kauwen een stuk lastiger maken, maar ook voor een deuk in het zelfvertrouwen zorgen. Om weer onbezorgd te kunnen lachen, is het dan ook belangrijk dat er een alternatief komt. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk. Een van de mogelijke oplossingen is het laten plaatsen van een zogenaamde plaatprothese. Maar wat is dit eigenlijk? En wat moet je allemaal weten voordat je deze laat plaatsen? 

Wat is een plaatprothese? 

Een plaatprothese, ook wel een frameprothese genoemd, wordt gebruikt als er een of meerdere tanden en kiezen ontbreken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld implantaten kan een plaatje uit de mond worden genomen. De prothese is grotendeels gemaakt van metaal en rust op de bestaande tanden. Afhankelijk van hoeveel tanden er nog over zijn, kan het plaatje eventueel ook zo gemaakt worden dat hij meer op het slijmvlies rust. Het frame kan op verschillende manieren worden bevestigd. Er kunnen metalen ankertjes worden geplaatst die om enkele tanden of kiezen klemmen, maar er kan ook een soort slotje worden gecreëerd. Het slotje is meestal niet zichtbaar. Ankertjes kunnen soms – als je het weet – wel opgemerkt worden. Het frame kan vervolgens in het slotje of de ankertjes worden geschoven. 

Wat gebeurt er nadat de plaatprothese is geplaatst? 

Het is allereerst belangrijk dat de plaatprothese door een ervaren tandheelkundige wordt geplaatst. Zorg er daarom altijd voor dat je dit bij een professionele tandartspraktijk laat doen. Bespreek met de tandarts altijd de verschillende mogelijkheden voor jouw probleem en bekijk ook samen wat je vervolgens kunt verwachten. 


Wees je ervan bewust dat het altijd even wennen is als er aan je gebit is gesleuteld. Dit merk je al na een standaard controle. Je gebit voelt ineens heel anders. Helemaal natuurlijk wanneer er zo’n grote verandering heeft plaatsgevonden. In de eerste dagen is het vooral belangrijk dat de pasvorm van de prothese wordt gecontroleerd. Soms moet deze namelijk nog wat aangepast worden, alvorens hij echt perfect aansluit. Het is niet vreemd als je in het begin nog erg moet wennen. Dit hoort er ook wel een beetje bij. Het mag echter niet zo zijn dat je heel veel pijn gaat ervaren. Is dit toch het geval? Dan moet je echt aan de bel trekken. Zodra duidelijk is dat de prothese goed zit, moet deze ongeveer elk half jaar door de tandarts gecontroleerd worden. 

Verzorging van de prothese 

Het is belangrijk dat je de prothese op de juiste manier verzorgd. Hierbij speelt vooral het dagelijks gebruik een belangrijke rol. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat het niet verstandig is om met de prothese in te slapen. Reinig de prothese altijd met speciaal reinigingsmiddel en doe dit dagelijks om onnodige bacteriën te voorkomen. Zo blijft de prothese langer mooi en geniet je van een betere mondhygiëne. 

Total
0
Shares
Ook interessant