a person wearing a mask using a laptop

7 Tips om online oplichting te herkennen en te vermijden

Online oplichtingspraktijken worden steeds geavanceerder, waardoor ze een bedreiging vormen voor zowel consumenten als bedrijven. Maar sommige tactieken gaan al mee sinds de vroege jaren 2000. Van phishing-e-mails tot frauduleuze websites, oplichters gebruiken verschillende technieken om argeloze gebruikers te misleiden. Om jezelf te beschermen tegen oplichting, moet je nog steeds waakzaam zijn en een proactieve aanpak hanteren. Hier zijn zeven tips om online oplichting te herkennen en te vermijden.

1.     Controleer de authenticiteit van websites

Een veelvoorkomende methode die oplichters gebruiken, is het creëren van nepwebsites die legitieme imiteren om persoonlijke informatie of financiële gegevens te stelen. Controleer op een beveiligde verbinding (let op “https://” en een pictogram met een hangslot in de adresbalk). Een van de meest voorkomende vormen van phishing is namelijk een website die ontworpen is om eruit te zien als een echte website. Het kan bijvoorbeeld gaan om een site die lijkt op de site van je bank of van je favoriete casino zonder licentie. Als de oplichters je inloggegevens hebben, kunnen ze ermee aan de slag bij de echte versie van de site.

3.     Wees sceptisch over ongewenste e-mails

Phishing-e-mails blijven een veelvoorkomend middel voor oplichters. Deze e-mails lijken vaak afkomstig te zijn van betrouwbare bronnen, zoals banken, overheidsinstanties of populaire online platforms. Wees voorzichtig bij het ontvangen van ongevraagde e-mails, vooral die waarin wordt gevraagd om persoonlijke informatie of directe actie wordt geëist. Verifieer het e-mailadres van de afzender, let op spelfouten of onregelmatigheden en vermijd het klikken op verdachte links. Legitieme organisaties vragen doorgaans geen gevoelige informatie via e-mail.

4.     Gebruik een sterk en uniek wachtwoord

Je online-accounts beschermen, begint met het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden. Vermijd gemakkelijk te raden informatie zoals verjaardagen of veelvoorkomende woorden. Kies voor een combinatie van letters, cijfers en symbolen, en gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Overweeg het gebruik van een betrouwbare wachtwoordmanager om complexe wachtwoorden veilig te genereren en op te slaan. Hiermee blijven je andere accounts beschermd, zelfs als er één wordt gecompromitteerd.

5.     Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi

Wees voorzichtig bij het verbinden met openbare Wi-Fi-netwerken, omdat deze netwerken hotspots kunnen zijn voor cybercriminaliteit. Wanneer je openbare Wi-Fi gebruikt, ben je namelijk verbonden met alle andere computers op het netwerk. Vermijd het openen van gevoelige informatie, zoals online bankieren of vertrouwelijke e-mails, wanneer je verbonden bent met openbare Wi-Fi. Als je dergelijke netwerken moet gebruiken, overweeg dan het gebruik van VPN om je internetverbinding te versleutelen en zo een extra beveiligingslaag toe te voegen.

6.     Blijf op de hoogte van gangbare oplichtingspraktijken

Kennis is een krachtig hulpmiddel in de strijd tegen online oplichting. Blijf op de hoogte van de laatste oplichtingspraktijken die op internet circuleren en maak je vertrouwd met veelgebruikte tactieken van cybercriminelen. Bewustzijn kan je helpen rode vlaggen te herkennen, zoals onverwachte verzoeken om geld, valse loterijwinsten of ongevraagde jobaanbiedingen. Controleer regelmatig betrouwbare bronnen voor updates over opkomende oplichting en deel deze informatie met vrienden en familie om gezamenlijk je online beveiliging te versterken.

7.     Schakel tweestapsverificatie (2FA) in

Tweestapsverificatie vereist dat je naast je wachtwoord een tweede vorm van verificatie, zoals een code die naar je mobiele apparaat wordt gestuurd, opgeeft. Schakel 2FA overal in waar mogelijk, vooral op kritieke accounts zoals e-mail, bankieren en sociale media. Deze extra stap maakt het aanzienlijk moeilijker voor oplichters om toegang te krijgen tot je accounts.

Total
0
Shares
Ook interessant