Veilig aan geld komen op reis – waar moet je op letten?

De meeste mensen die tegenwoordig een reis boeken, doen dat via internet. Uitgebreid advies over de bestemming, zoals men vroeger in een reisbureau kreeg, bestaat al lang niet meer. En dus denken vakantiegangers uit ervaring weinig na over hoe ze zich uiteindelijk zullen redden in de vreemde omgeving.

In feite is het niet erg, want als je naar het Middellandse Zeegebied gaat, kun je in Spanje, Frankrijk of Italië in het Engels communiceren. Maar bovenal betalen ze ook overal in euro’s, dus het probleem van een andere munteenheid doet zich helemaal niet voor. Vaak bedenk je pas vlak voor vertrek dat je hier helemaal niet aan gedacht hebt.

Daarnaast gaan we steeds minder met contant geld om. In plaats daarvan gebruiken we talloze cashloze opties om ons dagelijks leven te regelen. We hebben automatische incassomachtigingen ingesteld voor regelmatige abonnementsbetalingen, we betalen in winkels met onze bankpas en in webwinkels met PayPal.

Zelfs voor vrijetijdsactiviteiten is het gebruikelijk geworden om betalingstransacties puur digitaal te verwerken, die voldoen aan hoge veiligheidsnormen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste Nederlandse casino’s met iDEAL om hun gebruikers deze handige service aan te bieden.

Toch kun je niet zonder contant geld als je op vakantie bent in andere landen. Maar hoe kun je er het beste aan komen en welke andere tips moet je volgen om kostenvallen te vermijden?

Waarom is vreemde valuta in contanten überhaupt nodig?

Zelfs als je al hebt betaald voor accommodatie en maaltijden in het hotel en de bijbehorende transferbussen toen je je reis boekte, zijn er natuurlijk nog veel andere zaken die ter plaatse moeten worden betaald. Voor de meeste daarvan moet je gewoon contant geld in de lokale valuta hebben. Denk maar aan het ijsje op de promenade, snacks van de kiosk, een kleine fooi voor de onderhoudende gids, het ritje met de lokale bus of de nachtelijke cocktail in een bar in het centrum.

Normaal gesproken zouden we al deze kleinere uitgaven thuis contant betalen, in plaats van elke keer een kaart te gebruiken. Maar afhankelijk van de bestemming is er vaak helemaal geen mogelijkheid om zulke kleine bedragen zonder contant geld te betalen. Bovendien heeft de marskramer die watermeloenen verkoopt op het strand niet eens een kaartlezer.

In minder ontwikkelde landen is de infrastructuur voor cashloos betalen nog lang niet aanwezig, waardoor de vraag hoe te betalen niet eens aan de orde is. Maar juist in deze landen willen mensen de lokale bevolking misschien des te meer steunen, een straatmuzikant een muntje geven of wat van het traditionele handwerk kopen van de vrouw langs de kant van de weg.

Feit is: je kunt niet zonder contant geld en je moet je hier van tevoren bewust van zijn en een ruime schatting maken van hoeveel je tijdens je vakantie zult uitgeven.

Aan contant geld in vreemde valuta komen – zo werkt het

Er zijn verschillende mogelijkheden om ter plaatse aan vreemde valuta te komen. Je moet op tijd nagaan welke daadwerkelijk haalbaar zijn in de betreffende vakantiebestemming, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan – bijvoorbeeld met betrekking tot de acceptatie van buitenlandse pinpassen.

Wisselen in eigen land

Niets houdt je tegen om een paar weken voor je reis geld te wisselen bij je bank. Als je echter naar zeer exotische delen van de wereld gaat, moet je het gewenste bedrag op tijd bestellen om het beschikbaar te hebben. Informeer ook naar de wisselkoers en eventuele kosten.

Geld opnemen bij een geldautomaat

De meest gebruikelijke methode is om geld op te nemen bij een geldautomaat die internationaal kan worden gebruikt en meestal zowel Mastercard als VISA of VISA Plus accepteert. Het is het beste om meer dan één kaart bij je te hebben om te profiteren van een betere dekking. Bescherm je pincode tegen de ogen van anderen en zorg ervoor dat je het geld dat je opneemt snel verbergt, zodat je het zo dicht mogelijk bij je lichaam draagt. Neem alleen overdag geld op en, indien mogelijk, niet alleen.

Er kunnen grote verschillen zijn tussen lokale banken wat betreft opnamemaxima en kosten. Het is altijd de moeite waard om online te vergelijken of te luisteren naar tips van andere vakantiegangers. Het is ook beter om een groot bedrag in één keer op te nemen en veilig op te bergen om te voorkomen dat je elke keer apart kosten moet betalen.

Gebruik van Amerikaanse dollars

In veel landen over de hele wereld is de Amerikaanse dollar een welkom betaalmiddel. Als dit op jouw bestemming het geval is, kun je er vaak goed mee uit de voeten. Je zult er echter meestal financieel slechter vanaf komen dan wanneer je hetzelfde bedrag in lokale valuta zou betalen.

Gebruik van wisselkantoren

Veelgebruikte valuta’s zoals euro’s of Amerikaanse dollars kunnen bij elk plaatselijk wisselkantoor worden gewisseld. Je moet echter wel letten op de wisselkoers, die dagelijks kan veranderen. Het is ook belangrijk om te weten dat je te kleine munten of biljetten vaak niet kunt wisselen.

Externe aanbieders voor noodgevallen

Als al je creditcards staken, of als je ze verloren of gestolen hebt en geen geld meer kunt opnemen, zijn plaatselijke kantoren van Western Union of Moneygram een goede optie. Het op te nemen bedrag kan door jezelf of door familieleden thuis op jouw naam worden gestort en is dan meestal binnen 24 uur klaar om te worden opgehaald. Verificatie vereist een identiteitsbewijs en een beveiligingscode die door de transactie wordt gegenereerd.

Grip op contant geld – deze trucs helpen

Omdat contant geld vaak sneller wordt uitgegeven dan verwacht, is het mogelijk om contant geld op de een of andere plek effectief te bewaren. Met de proliferatie van creditcards is het niet ongewoon dat verkopers afzien van een bepaald kortingspercentage op contante betalingen voor kleding, sieraden of diensten zoals massages etc. – vraag het gewoon.

Als je iets verder weg bent van de grootste toeristenmagneten, dalen de veel te hoge prijzen daar al snel aanzienlijk. Het is dus verstandig om een paar straten verder te lopen om bijvoorbeeld water of souvenirs te kopen. Vraag de plaatselijke bevolking ook naar goedkope restaurants en plaatselijke levensmiddelen- of fruitwinkels.

Je kunt ook online toegangskaartjes voor beroemde bezienswaardigheden boeken en betalen via PayPal of directe bankoverschrijving. In veel hotels kunnen drankjes en extra diensten gewoon bij de totale rekening worden opgeteld en vervolgens met een creditcard worden betaald.

Total
0
Shares
Ook interessant