5x De grootste eilanden van Griekenland

Griekenland is bij uitstek één van de populairste vakantiebestemmingen van Nederland. De prachtige natuur, goede bereikbaarheid en de voorzieningen zijn redenen waarom zij erheen gaan. Hoewel Griekenland nog onderdeel is van de Europese Unie, voelt het bijna alsof je je in een hele andere wereld waant. In deze blog vertellen we je over de vijf grootste eilanden van Griekenland.

Kreta

Kreta is met een oppervlakte van ongeveer 8.300 km2 het grootste eiland van Griekenland. Het is een eiland met een rijke geschiedenis en cultuur, met overblijfselen uit de Minoïsche beschaving, Venetiaanse forten en Turkse moskeeën. Een paar van de topbezienswaardigheden op Kreta zijn:

 • Het paleis van Knossos: Dit is het grootste en meest bekende paleis uit de Minoïsche tijd, gebouwd in de 2e millennium voor Christus. Het is een indrukwekkend complex van gebouwen met fresco’s en architectuur die laten zien hoe ver de Minoïsche beschaving gevorderd was.
 • De Samariakloof: Een van de langste kloven van Europa en eveneens een van de populairste wandelroutes op Kreta. Het is ongeveer 16 kilometer lang en biedt adembenemende uitzichten op de natuur van Kreta.

Wat betreft toerisme is Kreta een van de meest populaire bestemmingen van Griekenland. Er komen dan ook gemiddeld 3 miljoen toeristen per jaar. Het eiland heeft een uitgebreid aanbod aan accommodaties, van luxe resorts tot budget hotels en hostels. De natuur op Kreta is ook indrukwekkend, met bergen, kloven, stranden en helderblauwe zee.

Evia

Evia is het op één na grootste eiland van Griekenland (3.600 km2). Het eiland heeft een lange geschiedenis en was vroeger een belangrijke handelsroute tussen Griekenland en Azië. Een paar van de topbezienswaardigheden op Evia zijn:

 • Het stadje Eretria: Dit was ooit een belangrijke stad in het oude Griekenland, met overblijfselen uit de 4e eeuw voor Christus, zoals de tempel van Apollo en het theater.
 • De warmwaterbronnen van Edipsos: Met zogenoemde geneeskrachtige eigenschappen is een bezoek aan de thermale bronnen het zeker waard. Bovendien worden ze al sinds de oudheid gebruikt voor therapeutische doeleinden.
 • Het dorp Prokopi: Trekt duizenden bezoekers en is een belangrijk bedevaartsoord voor Grieken, vanwege de aanwezigheid van de heilige kerk van Agios Ioannis de Rus.

Evia is minder bekend bij toeristen dan Kreta, maar het eiland heeft wel een aantal mooie stranden en natuurlijke bezienswaardigheden, zoals bergen, bossen en rivieren. Het eiland is goed bereikbaar vanaf Athene, met bruggen die het eiland verbinden met het vasteland. Evia biedt ook een rustiger alternatief voor de drukte van de populaire eilanden, en heeft een aantal charmante dorpjes en traditionele tavernes waar je kunt genieten van de lokale keuken.

Lesbos

Lesbos staat op nummer 3 in de lijst, met een oppervlakte van ongeveer 1.630 km2. Het is onder andere de geboorteplaats van de dichteres Sappho. Een paar van de highlights op Lesbos zijn:

 • Het middeleeuwse kasteel van Mytilini: Dit kasteel ligt op een heuveltop en biedt een prachtig uitzicht op de stad Mytilini en de Egeïsche Zee. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en heeft vele veranderingen ondergaan onder verschillende heersers. Hoewel er van het kasteel zelf niet veel te zien is, is het uitzicht wel de moeite waard.
 • De vogels van Kalloni: Dit is een van de belangrijkste toevluchtsoorden voor trekvogels. Er zijn veel zeldzame vogelsoorten te observeren, evenals andere wilde dieren.

Lesbos is minder toeristisch dan sommige andere Griekse eilanden, maar heeft toch veel te bieden aan reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring. Voor een verse portie van sardines en ansjovis zit je hier goed, evenals voor andere culinaire hoogstandjes.

Rhodos

Het eiland Rhodos, zo’n 1400 km2 groot, heeft een rijke geschiedenis en was ooit de thuisbasis van een van de zeven wereldwonderen, het Colossus van Rhodos. Op Rhodos zijn de volgende dingen te bezoeken:

 • De Oude Stad van Rhodos: Dit is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heeft vele historische gebouwen, zoals de Riddersstraat en het Paleis van de Grootmeester.
 • Het Akropolis van Lindos: Prachtig uitzicht op zee vanaf Akropolis op een heuveltop . Het heeft een aantal overblijfselen uit de oudheid, zoals de Tempel van Athena Lindia.
 • De vlindervallei van Petaloudes: Nature is nice! Op Rhodos vind je een natuurgebied waar duizenden vlinders in de zomermaanden te zien zijn. Het is een van de meest populaire toeristische attracties op Rhodos.

Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland en de lokale economie is daardoor sterk afhankelijk van de reisindustrie. Naast het toerisme heeft Rhodos ook een belangrijke landbouwsector. De plek is bekend om zijn productie van olijfolie en honing.

Chios

Chios staat op plek vijf in onze lijst, met een oppervlakte van ongeveer 842 vierkante kilometer. Het eiland staat bekend om zijn productie van mastiek, een hars dat wordt gebruikt in voedsel, medicijnen en cosmetica. Mocht je naar Chios willen gaan, bezoek dan vooral:

 • Het middeleeuwse kasteel van Chios: Dit kasteel dateert uit de 11e eeuw en ligt op een heuveltop met uitzicht op de stad. Het heeft vele historische gebouwen en is een populaire toeristische attractie. Je merkt wel dat bij elk eiland zoiets is te vinden.
 • Mesta: Dit dorp is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen van Griekenland en staat bekend om zijn smalle straatjes en stenen huizen. Daarnaast is het bekend om zijn lokale wijn en gastronomie.
 • Het strand van Mavra Volia: bezoek een van de meest unieke stranden van Griekenland, met zwarte kiezelstenen en kristalhelder water. Het strand is omgeven door hoge kliffen en biedt een adembenemend uitzicht. Hoe zomers klinkt dat?

Chios is minder bekend bij toeristen dan sommige andere Griekse eilanden, maar heeft nog steeds veel te bieden aan reizigers die op zoek zijn naar nieuwe omgeving. Het eiland heeft een prachtige natuurlijke omgeving, met vele bergen, valleien en stranden, en heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. Het toerisme is belangrijk voor de lokale economie, maar is niet zo dominant als op sommige andere Griekse eilanden.

Verschillende reisorganisaties bieden reizen naar deze eilanden aan. Natuurlijk kan je ook zelf een reis uitstippelen. Misschien is eiland-hoppen wel iets voor jou!

Total
0
Shares
Ook interessant