professional massage therapist treating a female patient s injured neck

Wat doet een chiropractor

Een chiropractor is een gezondheidswerker die zich richt op de diagnose en behandeling van neuromusculaire aandoeningen. Ze behandelen vaak rugpijn, nekpijn en hoofdpijn door middel van manipulatie van de wervelkolom. Chiropractoren geloven dat een juiste werking van het zenuwstelsel van groot belang is voor het algehele welzijn en dat problemen met de wervelkolom deze werking kunnen belemmeren.

Hoe werkt een behandeling bij een chiropractor?

Een chiropractor zal eerst een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en aanvullende tests zoals röntgenfoto’s of MRI’s kunnen aanvragen om de oorzaak van de pijn of problemen te achterhalen. Vervolgens zal de chiropractor een behandelplan opstellen en de patiënt informeren over de verwachte resultaten van de behandeling.

De behandeling zelf bestaat vaak uit manipulatie van de wervelkolom, waarbij de chiropractor gerichte druk uitoefent op specifieke wervels of gewrichten. Dit kan leiden tot een knappend geluid, bekend als een “cavitatie”, dat ontstaat wanneer lucht of vloeistof in de gewrichten wordt vrijgemaakt. Deze manipulaties kunnen ook worden gecombineerd met oefeningen en advies over veranderingen in levensstijl.

Wat zijn de voordelen van chiropractie?

Chiropractie wordt vaak gebruikt als alternatief voor medicatie of chirurgie voor de behandeling van rugpijn en andere neuromusculaire aandoeningen. Studies hebben aangetoond dat chiropractie een effectieve behandeling is voor rugpijn en dat patiënten die chiropractie ondergaan minder geneigd zijn om op termijn terug te vallen in rugpijn.

Chiropractie kan ook helpen bij andere gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, nekpijn, en bekkenpijn. Bovendien kan de behandeling ook bijdragen aan een verbetering van de houding, flexibiliteit en spierkracht.

Wie kan baat hebben bij chiropractie?

Chiropractie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot ouderen. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen, van acute rugpijn tot chronische nekpijn.

Chiropractie is ook een veilige behandelingsoptie, met weinig bijwerkingen. Er wordt wel geadviseerd om voorafgaand aan de behandelingen een arts te raadplegen, vooral als er sprake is van een specifieke aandoening of medische geschiedenis.

In sommige gevallen kan een chiropractor besluiten om een patiënt door te verwijzen naar een andere gezondheidswerker als de behandeling niet geschikt is of als er een onderliggend medisch probleem is dat eerst aangepakt moet worden.

Hoeveel sessies heb je nodig bij de chiropractor?

Het aantal sessies dat nodig is bij een chiropractor varieert afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Sommige patiënten zullen na slechts één of een paar behandelingen verbetering merken, terwijl anderen wellicht een langer behandelingsplan nodig hebben.

In het algemeen wordt aangevuld dat de meeste patiënten een serie van 6 tot 12 sessies nodig hebben, waarbij de sessies meestal 1-2 keer per week plaatsvinden. De chiropractor zal echter de voortgang van de behandeling regelmatig evalueren en, indien nodig, het behandelingsplan aanpassen.

Het is belangrijk om te onthouden dat chiropractie geen “quick fix” is en dat het belangrijk is om de aanbevelingen van de chiropractor op te volgen, zoals oefeningen en aanpassingen aan de levensstijl, om het beste resultaat te behalen.

Wordt een chiropractor vergoed door de zorgverzekering?

Of een chiropractor vergoed wordt door de zorgverzekering, is afhankelijk van de specifieke verzekering en de dekking die je hebt. In Nederland worden chiropractische behandelingen vaak niet vergoed door de basisverzekering. De meeste verzekeraars bieden wel een aanvullende verzekering aan voor alternatieve geneeswijzen, waaronder chiropractie. Dit is echter niet bij alle verzekeraars het geval en soms zijn er beperkingen of een verwijzing van de huisarts vereist. Het is dus verstandig om de dekking van je verzekering te controleren of contact op te nemen met je verzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van chiropractische behandelingen.

Welke opleiding heeft een chiropractor gevolgd?

Een chiropractor heeft een specifieke opleiding gevolgd om de functie uit te oefenen. In Nederland is de opleiding tot chiropractor een universitaire opleiding die ongeveer 5-6 jaar duurt.

De opleiding begint met een basisopleiding van twee jaar in de anatomie, fysiologie, biomechanica, pathologie, diagnostiek en farmacologie. Na de basisopleiding volgen de studenten een opleiding van 3-4 jaar waarin ze zich specialiseren in chiropractie. Hierbij worden onderwerpen als diagnostiek, behandelingstechnieken, oefentherapie en de wetenschappelijke basis van chiropractie behandeld. De opleiding wordt afgesloten met een eindstage en een afstudeeronderzoek.

Daarnaast zijn chiropractoren verplicht om zich regelmatig bij te scholen om hun kennis en vaardigheden op peil te houden en hun registratie bij de beroepsvereniging te behouden.

In Nederland is het beroep van chiropractor wettelijk beschermd en kan alleen iemand zich chiropractor noemen als deze is geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister Paramedici.

Total
0
Shares
Ook interessant