Hoe werkt diamond painting?

Sommige mensen vinden het heerlijk om in hun vrije tijd met hun handen bezig te zijn. Daarbij hoef je niet alleen te denken aan tuinieren of werk in de schuur, maar het kan ook op wat meer secuur niveau zijn. Een aantal is bezig met naaien of puzzelen en de ander doet aan diamond painting. Dit artikel gaat in op het laatste onderwerp. Je leest wat diamond painting is, waar het vandaan komt en hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Wat is diamond painting?

Diamond painting is een vorm van hobby waarbij kleine, platte rhinestones of “diamanten” op een plakkerig canvas worden geplakt. Dit resulteert in een kleurrijk en glinsterend beeld. Het proces kan worden vergeleken met borduren of schilderen op nummer. Het leuke aan de steentjes bij diamond painting is dat de kleuren vaak nog beter tot zijn recht komen.

De oorsprong

Diamond painting is een relatief nieuwe hobby die in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, ook in Nederland. Het precieze moment waarop deze techniek voor het eerst is ontstaan, is niet bekend. Waarschijnlijk ligt de oorsprong in Azië, sommigen hebben het over China. Daarna is het naar Europa en andere delen van de wereld verspreid.

In Nederland is diamond painting in de afgelopen jaren steeds meer bekend geworden als een leuke en ontspannende hobby die door mensen van alle leeftijden. Met name in de piek van de corona-tijd werd de techniek steeds bekender. Veel mensen vinden het leuk om deze hobby te gebruiken om hun creativiteit uit te drukken en tegelijkertijd te ontspannen en te concentreren. Het is erg toegankelijk en dat maakt het aantrekkelijk om mee aan de slag te gaan.

Er zijn veel verschillende soorten diamond painting-kits beschikbaar, variërend van eenvoudige en snelle projecten tot uitgebreide en complexe beelden. Je kan tegenwoordig zelfs een eigen afbeelding aanleveren als basis. Een leuk portret van de kinderen of samen met je geliefde is natuurlijk ook erg leuk.

De stappen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Omdat je werkt met kleine steentjes, is de kans groot dat je ze snel kwijt raakt. Volg de volgende stappen en ga zo secuur mogelijk aan de slag:

 1. Bestellen: Bestel bij een speciaalzaak of andere winkel (online) jouw pakket. Er zijn verschillende soorten afbeeldingen en groottes waar je uit kan kiezen. Zo is er voor ieder wat wils. Let op bij het kopen: er zijn pakketten waarmee je maar een gedeelte van een afbeelding bedekken, maar ook pakketten die je volledig zal moeten bedekken.
 2. Uitpakken en voorbereiden: Open het diamond painting-kit en controleer of alle materialen aanwezig zijn. Leg de canvas op een platte en stevige ondergrond.Vergeet niet om het folie van de canvas af te halen. Anders dan zullen de steentjes niet goed blijven zitten.
 3. Sorteren van de diamanten: Sorteer de diamanten volgens kleur en maak eventueel kleurcodes voor eenvoudiger werken. Er zijn verschillende winkels die speciale bakjes aanbieden waar je de kleuren in vakjes kan sorteren. Vaak ligt het maximum bij een pakket op 30 kleuren, dus zoek een bakje met (ongeveer) dat aantal.
 4. Toepassen van de diamanten: Maak gebruik van het pennetje om de diamanten op de juiste plaats op het canvas te plaatsen. Bij deze stap is ook de wat aanwezig. Je drukt het pennetje in de wax, waarna je het steentje met het pennetje kan oppakken. Druk ze stevig aan om te voorkomen dat ze vallen.
 5. Volg het patroon: Volg het kleurpatroon op het canvas en gebruik de bijgeleverde kleurcodes om te bepalen waar welke kleur diamanten moeten worden geplakt. Het is handig om de canvas per kleur af te werken.
 6. Compleet het beeld: Blijf de diamanten toevoegen tot de hele (of het gedeelte van de) afbeelding gevuld is. Overige steentjes kan je met kleurcode in zakjes bewaren voor een volgend project.
 7. Afwerken: Met folie en karton kun je nog eens alle steentjes stevig aandrukken. Daarna kan je de afbeelding inlijsten en ophangen aan de muur. Geef een mooi plekje aan je kunstwerk!

Houd er rekening mee dat het proces van diamond painting tijd en geduld vereist. Het resultaat is een prachtig en glinsterend kunstwerk waar je trots op kunt zijn!

Tips

Het is fijn wanneer je je hobby in alle rust, of juist met een aantal anderen kan uitvoeren. Hier volgen tips die je kan gebruiken om je werkomgeving zo goed mogelijk in te richten.

 • Kies een goed uitgeruste werkruimte. Zorg voor een goed verlichte en comfortabele werkomgeving waar je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt.
 • Werk van de ene naar de andere kant, om te voorkomen dat je per ongeluk op diamanten stapt die al zijn aangebracht.
 • Wees geduldig! Diamond painting vereist geduld en precisie, dus neem de tijd en wees niet te snel met het aanbrengen van de diamanten.
 • Gebruik regelmatig nieuwe wax. Zo geef je jezelf garantie dat de steentjes goed blijven plakken en op de juiste manier worden aangebracht.
 • Houd de steentjes uit de buurt van de kinderen. Het zou vervelend zijn als kinderen de steentjes per ongeluk naar binnen krijgen. Het is niet gezond voor je kleine én jij komt niet meer uit met de kleuren op het doek.
 • Neem regelmatig pauzes om uw ogen en handen rust te geven.
 • Laat je diamond painting bij ontvangst nog even liggen. Als je een dergelijk pakket online besteld, wordt vaak de canvas opgerold, waardoor het afgeronde uiteinde steeds omhoog komt. Je kan ervoor kiezen om hem nog even een weekje onder iets zwaars, zoals boeken, te laten liggen. Je geeft jezelf hiermee een optimaal werkblad.
 • Leg de steentjes recht. Het vereist een precies oog om de steentjes recht te leggen. Als dat bij het eerste moment van aanbrengen niet goed gaat, valt dit nog te corrigeren met een pincet. Dit draagt bij aan een mooier eindresultaat.

Diamond painting is een leuke manier van ontspanning. Een regenachtige zondag binnenshuis hoeft vanaf nu niet meer saai te zijn. Waarschijnlijk heeft de dichtstbijzijnde hobbywinkel al een pakket voor je klaar liggen. Bestel je liever online? Geen probleem, er zijn tientallen aanbieders waar je een dergelijk pakket kunt kopen.

Total
0
Shares
Ook interessant