Hoe lang overleeft schurft in kleding?

Schurft (scabiës) is een besmettelijk en vooral vervelende huidaandoening ,die wordt veroorzaakt door een bepaald type mijt, genaamd Sarcoptes scabiei.

Bij schurft is het van belang dat je weet hoe het kan worden overgedragen, maar nog belangrijker is dat bij je bekend is of wordt, hoe je het kan bestrijden. Schurft overleeft voor een bepaalde tijd in al kleding en andere soorten textiel. In dit artikel lees je hoe je van schurft én schurft in je kleding af kunt komen.

Wat is schurft?

Schurft is een huidziekte, veroorzaakt door schurftmijten. De beestjes zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog en hebben het uiterlijk van kleine spinnetjes. Ze graven kleine gangetjes vlak onder het oppervlakte van jouw huid, waardoor zij zichzelf kunnen voeden. In de gangetjes vermenigvuldigen de mannetjes en de vrouwen zich door copulatie. De vrouwen leggen eitjes, die ervoor zorgen dat de schurft zich blijft ophopen. De eitjes komen al na drie dagen uit. De toename van schurft is exponentieel, wat inhoudt dat de groei steeds groter is en het zich sneller kan verspreiden. ‘Gelukkig’ is er een voordeel: de mannetjes overlijden na bevruchting. Na enige tijd zal de schurft zich uitspreiden naar een andere plek op je lichaam.

De uitslag, die schurft veroorzaakt, komt het meest voor tussen vingers en tenen, maar kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam. Veelvoorkomende plekken met uitslag zijn de polsen, tepels, genitaliën, ellebogen, liezen en oksels.

Hoe loop je schurft op?

Schurft wordt overgedragen door huid-op-huidcontact met iemand die al besmet is. Het is ook mogelijk om schurft op te lopen door het dragen van besmette kleding of het slapen met besmet beddengoed. Bij de meest voorkomende soort van schurft is het echter zo, dat het pas na een kwartier nauw contact wordt overgedragen. De besmettingsgraad is hierdoor niet erg hoog. Een minder voorkomende soort heeft de eigenschap dat het zich zelfs na korte contacten, zoals een handdruk of omhelzing, kan verspreiden.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem en degenen die in dichtbevolkte omgevingen wonen, zoals verzorgingstehuizen, zijn over het algemeen vatbaarder voor schurft.Ook bij personen die gemiddeld meer contact hebben met anderen, zoals studenten, kan de mijt zich snel verspreiden.

Wat zijn klachten die bij schurft horen?

Het is nooit verstandig om eigen dokter te gaan spelen en je zelf te diagnosticeren, maar deze symptomen of klachten zijn het meest voorkomend bij schurft:

  • Jeuk: deze klacht staat op nummer 1. Met name ‘s nachts of bij hevige warmte schijnt deze klacht heftig aanwezig te zijn. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op de aanwezigheid van de mijt.
  • Rode bultjes/ blaasjes: vaak kan je zien wat de schurft met je huid doet. Dit uit zich in de vorm van rode bultjes en blaasjes. Pas op dat je niet gaat krabben. Dit kan een ontsteking of zelfs een klein litteken veroorzaken. Je krabt de huid namelijk vaak kapot.

Als je deze klachten bij jezelf terugziet, kan je het beste de huisarts of apotheek raadplegen. Mocht het dan schurft betreffen, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een crème of tabletten voorgeschreven. Heb geduld, want het is erg goed mogelijk dat de jeuk nog tot 6 weken kan aanhouden. Bij het slikken van de pillen of het smeren van de crème, zullen ook instructies worden meegegeven met wat je nog meer kan doen. Schurft verdwijnt namelijk niet zomaar uit kleding en andere persoonlijke eigendommen.

Hoe verwijder je schurft uit kleding?

Schurft overleeft en verspreidt zich gemakkelijk in kleding en beddengoed. Schurft heeft de mogelijkheden om meerdere dagen in kleding te overleven, afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en verlichting. Het is belangrijk om het stappenplan ‘anti-schurft’ secuur te volgen, zodat nieuwe of blijvende tekenen van besmetting wordt voorkomen.

Stap 1: informeer anderen
Wees eerlijk naar anderen met wie je nauw contact hebt (gehad), dat je bent besmet. Zo kunnen zij ook eventuele schurft in een vroeg stadium aangaan. Denk hierbij aan je gezin of andere huisgenoten, mensen met wie je in bed slaapt, mensen met wie je recentelijk naar bed bent geweest of (langer dan een kwartier) knuffelt, etc.

Stap 2: medicatie
Gebruik de medicatie, verkregen bij de huisarts of apotheek, naar informatie op de bijsluiter. Lees deze daarnaast goed door op eventuele bijwerkingen.

Stap 3: kleren wassen
1. Verzamel alles dat je 3 dagen voor de start van de behandeling hebt gedragen. ‘Alles’ reikt van beddengoed, naar gedragen kleding, tot gebruikte accessoires.
2. Was de kleren op 60 graden. Mag je bepaalde kledingstukken niet wassen? Stop het dan in een plastic dag die je minimaal 3 dagen gesloten, op kamertemperatuur bewaart.
3. Iedere dag was je je beddengoed en gedragen kleding opnieuw op 60 graden. Zorg ervoor dat je alles zo schoon mogelijk houdt.

Stap 4: start de behandeling opnieuw
Stap 2 en 3 herhaal je, 7 dagen na de behandeling.

Mocht het zo zijn dat bijvoorbeeld je gezin nog geen last of symptomen heeft? Zorg er toch voor dat ook hun kleren op regelmatige basis worden gewassen. Het mijt heeft de eigenschap dat het bij kamertemperatuur niet lang zal overleven, maar toch wel tot 3 dagen. Drie dagen zijn wellicht zo over, maar wees er alert op dat gedurende die dagen de mijt zich weer zal vermenigvuldigen.

Het is vervelend wanneer je schurft oploopt. Wees niet getreurd, in de meeste gevallen is het vrij onschuldig. Zo kan er sprake zijn van een zogeheten ‘schurftgolf‘. Dat betekent dat in het algemeen meer mensen dan gemiddeld zijn besmet. De mijt bevindt zich bijvoorbeeld in studentenhuizen, waar het zal het zich sneller verspreiden, gezien studenten zich op veel drukbezochte plekken begeven.

Het oplopen van schurft is dus niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Er zijn genoeg hulpmiddelen die er voor zorgen dat jij gauw weer verder kan met je leven. Met name de jeuk en het vele wassen kan vervelend zijn. Gelukkig is de besmetting goed te behandelen. Mocht je meer informatie nodig hebben, raadpleeg dan de huisarts of apotheek.

Total
0
Shares
Ook interessant