Het glas op onze website is misschien dan altijd wel halfvol, maar soms gebeuren er dingen in het leven die het tegengestelde betekenen. Ziekte, overlijden, het verliezen van een baan en het uitgaan van een relatie, het is ons maar wat. Weet jij veel hoe je hier mee om kan gaan. Je hebt het immers nog niet eerder meegemaakt…
We vertellen je om die reden graag hoe je kan omgaan met verlies. Hoe je het allemaal misschien wat kan relativeren, hoe moeilijk het ook is. Weet dat elk persoon anders is en dat je het nooit helemaal op dezelfde manier verwerkt. Mocht er trouwens iemand zijn in jouw omgeving die kampt met verlies in plaats van jijzelf, dan kan je overwegen een hart onder de riem cadeau op te sturen.
Een eerste stap: erkenning
First things first, we beginnen bij het kopje van ‘erkenning’. Hoe moeilijk het ook is, als je gaat negeren dat er iets is gebeurt, zal dit je uiteindelijk niet helpen. Je herkent het verlies, erkent het verlies en accepteert dat het je raakt. Dat je het verlies erkent, betekent niet dat het gelijk weer ‘koek en ei’ moet zijn, hoor! Erken je emoties, geef jezelf de ruimte om te beginnen met helen. Het kan daarbij interssant zijn om de volgende tips te volgen:
Tip 1: Praten
De ene zal er niet op zitten te wachten en de ander zal je de oren van het hoofd praten. Er geldt: heb je de behoefte, kijk dan of je kan praten over je gevoelens. Zoek daarbij iemand die je vertrouwd. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar als je iemand nodig hebt die wat verder van je afstaat, kan je ook gewoon kijken of een psycholoog iets voor je is.
Het delen van je gedachten en emoties kan verlichting bieden en helpt je om je verlies een plaats te geven. Bovendien kan het je inzichten geven die je zelf nog niet had gezien.
Tip 2: Humor
Dit kopje is écht een aparte tak van sport. Als je hier geen zin in hebt, sla dit kopje dan ook met een gerust hart over. Weet dat we je slechts tips geven, het is aan jou om ze op te volgen of niet. Maar goed, humor dus. Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het omgaan met verlies. Het klinkt misschien vreemd, maar lachen kan echt de beste medicijn zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je de situatie van een afstandje kan bekijken en het wat beter kan relativeren. Dat jouw partner je besloot te verlaten? His/ her loss. Wie het laatst lacht, lacht het best…
Tip 3: Selfcare
Selfcare is cruciaal als je met verlies te maken hebt. Dit betekent goed voor jezelf zorgen, zowel fysiek als mentaal. Eet gezond, slaap voldoende en probeer regelmatig te bewegen. Echter houdt het ook in dat je het verlies in bepaalde zin accepteert. Het mag er zijn, je mag je verdrietig voelen en het is niet erg dat het niet na één dag over is.
De tweede stap: het verlies een plek geven
Je hebt je verdriet erkent, bent een soort van bezig om het te verwerken en bent bij het punt aangekomen dat je het graag een plekje geeft. Je bedoelt daarmee niet dat je het wil vergeten maar wél dat je het graag ergens wil ‘parkeren’, omdat je anders niet kan doorgaan met je leven.
Wat daar fijn bij kan zijn, is het opbouwen van routines. Dit kan namelijk helpen om structuur en stabiliteit in je leven te brengen. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals elke ochtend een wandeling maken, een nieuwe hobby oppakken of een vast moment van de dag nemen om te mediteren. Routines geven je iets om naar uit te kijken en helpen je om door te gaan. Met name als er iemand met wie je bijvoorbeeld leefde je letterlijk heeft verlaten, is dit a smart thing to do.
Verder is het voor velen fijn om te leven in het moment, waarbij mindfulnesss en manier kan zijn om dit te bewerkstelligen. Want, zo weten we, door in het moment te leven, verminder je stress en angst. Probeer daarom elke dag een paar minuten te nemen om gewoon te ademen en je te concentreren op het heden. Dit kan helpen om je gedachten te kalmeren en je emoties te reguleren.
De derde stap: loslaten
We gaan je geen ‘termijn’ geven die bepaalt wanneer je verder moet gaan met je leven. We gaan je ook niet vertellen dat je het verlies moet vergeten. Wel willen je wijzen op het ‘loslaten’ van het verlies. Loslaten is namelijk een belangrijk onderdeel van rouw. Dit betekent dus niet dat je vergeet, maar dat je accepteert dat het leven anders is geworden. Het kan helpen om rituelen te creëren die je helpen om los te laten, zoals het schrijven van een brief aan degene die je verloren hebt of het planten van een boom ter nagedachtenis.
Het klinkt nu net alsof we overlijden schrijven, maar we doelen in principe ook op rouw bij het uitgaan van een relatie of het vervagen van een vriendschap. Niemand zegt dat je die brief ook echt moet opsturen, he.
Conclusie
Verlies is nooit makkelijk, maar het is een deel van het leven dat we allemaal op een gegeven moment moeten ondergaan. Door te erkennen, te praten, humor te gebruiken, voor jezelf te zorgen, nieuwe routines op te bouwen, steun te zoeken, los te laten, in het moment te leven, actief te blijven, creatief te zijn, herinneringen te koesteren en je emoties te accepteren, kun je een pad vinden dat je helpt om te gaan met je verlies. Onthoud dat het oké is om hulp te zoeken en dat je niet alleen bent.