Halfvol | Een creatieve het kan wél studio

Ruimtekoers Festival

Nieuwe ideeën en dromen voor de stad van morgen

Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel onderzoek verpakt in een toegankelijk kunst- en cultuurfestival. Met makers, bewoners, publiek, overheden en ondernemers wordt de lege ruimte in de stad ingezet om samen nieuwe ideeën, dromen en richtingen te verkennen voor het samenleven in de stad. Dat doet Ruimtekoers midden in de samenleving. Waar mensen hun boodschappen doen, wonen en naar school gaan.

Opdrachtgever

In opdracht van stichting Halfvol werkt Halfvol aan de conceptontwikkeling, uitvoering en realisatie van Ruimtekoers Festival. Van programma tot campagne.

Ruimtekoers brengt de samenleving samen

Zo is Ruimtekoers een gratis kunst- en cultuurfestival voor iedereen die zin heeft om het leven in de stad nóg mooier, beter en leuker te maken. Dat is belangrijk, want in groeiende steden wonen we met steeds meer mensen op hetzelfde stukje grond. Dan moeten we samen ervoor zorgen dat die waardevolle publieke ruimte van ons allemaal blijft én dat wie inzetten om fijn met elkaar om te blijven gaan.

Een onderzoek naar leefbare steden

Ruimtekoers is dus niet alleen een heel gezellig festival, maar onderzoekt ook hoe we steden leefbaar houden. Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol bij het oplossen van deze en andere maatschappelijke uitdagingen. Want kunst en cultuur prikkelen de verbeelding. En onze verbeelding hebben we hard nodig om nieuwe, positieve toekomstbeelden te schetsen als mogelijke oplossingen.

Doe mee en laat je verrassen en inspireren

De stad en haar publieke ruimte zijn van ons allemaal. Dus vindt Ruimtekoers plaats midden in de samenleving, daar waar mensen boodschappen doen, wonen en naar school gaan. We transformeren de publieke ruimte tot speelveld waar we elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën ontwikkelen voor het samen leven in de stad. Dat doen we met bewoners, ontwerpers, festivalbezoekers, kunstenaars, beleidsmakers, ondernemers, wetenschappers en iedereen die hier graag aan wil bijdragen.

Dus ga op pad! Bewonder de kunstinstallaties en geniet van de theatervoorstellingen. Doe mee met de workshops en proef de smaken van de stad in restaurant A Place to Eat. Koester de bijzondere ontmoetingen en laat je inspireren door wat de stad allemaal te bieden heeft. Deel je nieuwe inzichten en ideeën zodat we samen die stad nóg mooier, beter en leuker maken.

Ruimtekoers door de jaren heen

Ruimtekoers werd in 2015 geïnitieerd door Halfvol om met een frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. De editie in het najaar van 2016, met als thema ‘De Utopie Van de Stad’, had vooral een verdiepend karakter en nam de veranderende samenleving onder de loep. Zo ontwikkelde Ruimtekoers zich tot een maatschappelijk geëngageerd festival dat in de derde editie (2017) nieuwe vergezichten schetste voor het samenleven in de stad.

De vierde editie (2019) van Ruimtekoers Festival vond voor het eerst plaats in de buitenruimte van de stad. Twee bijzondere locaties aan de voet van de iconische John Frostbrug, in de wijk Malburgen, werden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. In 2018 en in het begin van 2019 is er toegewerkt naar een ontwerpmethodiek voor het festival geinspireerd op ‘design anthropology’ en een ‘theory of change’ model.

Het festival heeft zich ontwikkeld van een project dat deels een oplossing bood voor leegstand in het centrum van Arnhem, tot een evenement dat partijen samenbrengt en aanzet tot gezamenlijke activiteiten die positief bijdragen aan de leefbaarheid en het imago van de stad. Benieuwd naar eerdere edities? Hier vind je alle informatie van Ruimtekoers 201520162017 en 2019!

More Work

All work