Halfvol | Een creatieve het kan wél studio

Hoe herdenkt een nieuwe generatie?

The Bridge to Liberation Experience

Een beleving met muziek, film, dans en special effects waarin je op een spectaculaire wijze mee wordt genomen in waargebeurde persoonlijke verhalen van de Slag om Arnhem. Spannende, mooie en ontroerende verhalen die je zo in “het nu” zou kunnen plaatsen. Samen met duizenden Arnhemmers is dit een collectieve beleving, een nieuwe manier van herdenken.

Opdrachtgever

In opdracht van Stichting Bridge to Liberation werkte Halfvol aan het ontwikkelen en uitvoeren van het artistieke concept.

De slag om Arnhem

Loop je in september door de Arnhemse binnenstad? Dan valt het je vast en zeker op. Als eerbetoon hangen de vlaggen met het insigne van de Britse 1e luchtlandingsdivisie – die in september 1944 tevergeefs de Arnhemse Rijnbrug probeerde te veroveren om zo de oorlog voor kerst te beëindigen – mooi in de straten. Het lukte alleen niet en de Slag om Arnhem was een “bridge too far”. Al meer dan 70 jaar wordt deze gebeurtenis herdacht in Arnhem en sinds die jaar met een nieuwe koers: “het nieuwe herdenken”. Maar wat is dat eigenlijk?

Met de Bridge to Liberation Experience worden duizenden Arnhemmers meegenomen in het op een vernieuwende manier stilstaan bij de gebeurtenissen uit het verleden, van de Slag om Arnhem. Maar dat niet alleen. The Bridge to Liberation Experience zet een multimediale beleving neer die het publiek aanzet tot een gevoel van collectiviteit. Het is geen herdenking, het nieuwe herdenken is viering van het moment waar we nu staan, door rekenschap te houden met ingrijpende gebeurtenissen in het verleden. Zo krijgt het herdenken een herpositionering in een samenleving die op zoek is naar meer nuance, minder zwart/wit denken en begrip en verdraagzaamheid.

Het beleven van een persoonlijk verhaal

Het gevoel van collectiviteit wordt bereikt door het vertellen van een persoonlijk verhaal met een bijzondere belevenis. Het verhaal is geen geschiedenisles, maar speelt zich af in een historisch zo accuraat mogelijk kader. Het verhaal is herkenbaar en zorgt ervoor dat het publiek een eigen ‘toets aan de realiteit’ maakt. De bijzondere belevenis speelt zich af bij een icoon met historische waarde: aan de voet van de John Frost Brug. Ondanks dat de belevenis is een aaneenschakeling van momenten met muziek, dans, spel, film en combinaties daarvan is, blijft er ruimte voor eigen interpretatie en verbeelding bij het publiek.

 

Op zoek naar jouw creatieve en uitvoerende partner voor een groot publiek evenement?

Samen gaan we aan de slag. Van bevlogen idee tot perfecte en veilige realisatie. Bereik ons via info@halfvol.nl of bel met Jelmer den Adel 06-12727434.

More Work

All work